Poliser utreds för brott i knarkhärva

Under utredningen av den stora kokainhärva som rullats upp efter att en västsvensk lärare togs med en segelbåt full med kokain i Västindien år 2010 misstänks nu poliser och åklagare för en rad brott. Under utredningens gång har polisen och åklagarna anklagats för hemlighetsmakeri av de åtalades försvarsadvokater. En rad ganska spekulativa och sensationella uppgifter om målet har också offentliggjorts. De brott som poliser och åklagare misstänks är bland annat tjänstefel, mened, bevisförvanskning och grov stöld:

– Misstankarna gäller både sådant som ska ha inträffat under förundersökning och polisarbete nere i bland annat Spanien och under själva rättegången, säger förundersökningsledaren vid Riksenheten för polismål, biträdande chefsåklagare Pär G Lindell, till Dagens Juridik.

Ingen person är i nuläget delgiven misstanke om brott men Pär G Lindell bekräftar att förundersökningen har pågått under flera månader och gäller både åklagarnas och Rikskriminalens arbete.

Det handlar bland annat om en BMW som enligt egna uppgifter från Rikskriminalen har varit utrustad med hemlig avlyssningsutrustning utan beslut från domstol. Som Dagens Juridik tidigare har berättat så utreder även Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden den händelsen.

Åklagarens förundersökning gäller också övriga delar av den avancerade under-cover-operation som Rikskriminalen bedrev i Spanien under så kallade kvalificerade skyddsidentiteter.

– Vi utreder bland annat uppgifter om att det skulle ha begåtts inbrott i samband med polisarbetet i Spanien, säger Pär G Lindell.

Misstankarna avser dessutom hanteringen av en hemlig GPS-sändare som har varit placerad på den så kallade ensamseglarens båt i Västindien och som åklagarna under narkotikarättegången först förnekade all kännedom om.

Domen i själva knarkmålet ska komma den 8 mars. Den kommer med tanke på förundersökningarna mot de i målet inblandade åklagarna och poliserna helt säkert att överklagas om den blir fällande, något som ju är sannolikt. Om det nu blir nån dom överhuvudtaget. Om poliser och åklagare har begått mened och andra grova brott under utredning och rättegång kan ju det knappast anses ha bevisats bortom rimligt tvivel att brott har begåtts.

Om poliserna och åklagarna begått brott under utredningens gång är det mycket allvarligt. Sådant får inte ske. Deras misstag och brott kan i så fall led till att knarksmugglare går fria och leder med säkerhet till minskat förtroende för rättsväsendet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements