Även små rymdstenar kan skada

Flera städer i Ryssland, i den västra del av Sibirien, har drabbats av nedfallande meteoriter (en eller flera) eller en asteroid som sönderfallit i mindre bitar.

Det handlar inte om nån större sten, kanske nån meter i så fall:

Bitar av meteoriten har hittats i en sjö i närheten av Tjebarkul, väster om Tjeljabinsk, uppger regionens guvernör enligt ryska medier.

Myndigheter i Ural-regionen har försatts i höjd beredskap, och invånare i Tjeljabinsk-regionen uppmanas att hålla sig inomhus och borta från fönster.

-Det här är ett av de mest spektakulära himlafenomen som har fångats på film. Det är fantastiska bilder, säger Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium i Halland, efter att ha sett ett flertal filmer på meteoren.

Han gissar att det handlar om en rymdsten på några meter i diameter som har trängt in i jordatmosfären. De fönster som krossades i samband med nedslaget, krossades av den efterföljande ljudbangen, säger han. Antingen är det en meteor eller möjligen en asteroid.

-En asteroid är större, men gränsen är flytande.

Omkring 1 000 skadade personer är för närvarande kända i Tjeljabinskregionen. Två personer uppges vara allvarligt skadade.  De flesta har skadats av glassplitter och fall i samband med att meteoriterna exploderat. Även små stenar från rymden kan alltså orsak skador. Vad stora stenar kan göra, det fick dinosaurierna erfara. De utrotades sannolikt av ett större asteroidnedslag. Sådan händelser och andra märkliga fenomen är inte helt okända vad jordens historia beträffar utan har återkommit med jämna mellanrum.

På grund av de katastrofala följder asteroidnedslag kan få har de också varit föremål för ett par katastroffilmer, Armageddon och Deep Impact.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Annarkia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements