Nazimarschen i Dresden återigen stoppad

Den 13 februari hade nätverket ”Dresden Nazifrei” (Nazifritt Dresden) kallat till blockader mot det som tidigare varit Europas största nazimarsch. För mer om bakgrunden läs Motkrafts artikel inför demonstrationen:

 Såväl svenska som ryska, tjeckiska och tyska nazister har gått sida vid sida i en demonstration som vid sin topp nådde över 7000 demonstranter. Dresdenmarschen var den europeiska nazirörelsens största och en central punkt för deras organisering.

Motdemonstrationerna mot nazimarschen var under en lång tid av 2000-talet splittrade och ineffektiva. Interventionerna i kampen började först i slutet av årtiondet nå resultat. Ett målmedvetet och successivt arbete där Interventionistische Linke och lokala antifa-grupper organiserade motdemonstrationer och mindre blockader för att 2010 ta steget till en storskalig blockadplan. Dresdens vänsterrörelse är relativt svag och stora delar av demonstranterna har bussats in från andra platser i Tyskland. Genom att först skapa sin egen autonoma organisation iNo Pasaran! och sedan bilda det större nätverket Dresden Nazifrei (”Nazifritt Dresden”) tillsammans med fackförbund, kyrkor, vänsterpartiet die Linke och andra liknande organisationer skapades ett konsensus för massblockaderna.

2010 blockerades även marschen och 2011 lyckades man återupprepa framgången. En grupp svenska autonoma var även på plats och rapporterade på Motkraft om händelsen. 2012 hade deltagarantalet rasat till 1500 deltagare som gick 800 meter kring centralstationen

Cirka 3 000 antifascister samlades kring centralstationen i Dresden dit den största gruppen nazister anlände. De ungefärligen 600 nazisterna blockerades kring stationen i flera timmar, omringade av antifascister som skrek slagord och kastade snöbollar på dem medan polisen höll dem säckade. Till slut tog nazisternas demonstrationstillstånd slut och de bussades ut ur staden. Andra, mindre grupper av nazister försökte även de marschera runtom i staden men blockerades av antifascister. Totalt verkade det handla om ungefärligen 800 nazister och mer än 4 000 antifascister.

Även i år stoppades alltså Dresdenmarschen som jämfört med sin storhetstid nu endast är en spillra av det den en gång var. Antifascismen i norra Europa har vissa framgångar på gatan. Salemmarschen har stoppats och Dresdenmarschen kanske är våg att gå samma öde till mötes. Däremot har det varit svårt att stoppa inmarschen av fascistiska högerextrema partier i parlamenten.

Svensson/Motkraft

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements