Spanien: landsomfattande demonstrationer för rätten till bostad

PAH

I lördags, den 16 februari, demonstrerade hundratusentals spanjorer i 53 städer över hela landet till stöd för rätten till bostad. Den oberoende tidningen Diagonal rapporterade om mellan 60-80 000 i Barcelona, 15 000 i Madrid, 5-8 000 i Pamplona, 6 000 i Sevilla, 2000 i Malaga och så vidare och så vidare. Demonstrationerna avlöpte fredligt.

Den övergripande parollen var ”För rätten till bostad och mot det finansiella folkmordet”, och slagord som ”Rädda människorna, inte bankerna” ska ses mot bakgrund av att många personer har tagit sina liv i samband med vräkningar de senaste åren.

Demonstrationerna stödde explicit Plataforma de Afectados por la Hipoteca, PAH, (övers: Plattform för de bolånedrabbade), som nyligen lämnat in ett lagförslag till kongressen med över en och en halv miljon namnunderskrifter som kräver stopp för vräkningar, en social hyra och sanering av bolåneskulder (att en belånad bostad ska accepteras som fullständig betalning om skulden inte kan betalas). Den sittande högerregeringen, som har drivit landet i recession genom ständigt brutalare nedskärningar, har nu sett sig tvungen att godkänna ta upp förslaget till behandling.

PAH bildades efter svallvågorna av bostadsbubblan 2008 och ingår i rörelsen M-15, även kallade Los Indignados, den direktdemokratiska och icke-partipolitiska massrörelse som utgjort basen i de massmobiliseringar, sociala protester och generalstrejker som pågått i Spanien sedan ett par år tillbaka. Man organiserar sig i platta och öppna strukturer, med folkliga församlingar (Asambleas populares) som grund.

Det spanska socialdemokratiska ungdomsförbundets ordförande har nyligen kritiserat sitt moderparti för inte gå i takt med de sociala rörelserna i sin tid, efter att socialdemokraterna tillsammans med högerregeringen tidigare avslagit PAH:s lagförslag, men hon ska ha buats ut som opportunist när hon talade för medier vid stora torget i Madrid och eskorterades bort av polis.

Svensson/Motkraft 

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements