Polisprovokatör infiltrerade norska vänstern

Foto: Screenshot

I dokumentären “Infiltratören” på norska statsteve NRK kom förra veckan 32-årige Christian ”Chris” Høibø ut som informatör åt polisens säkerhetstjänst (PST). Høibø hade under perioden 2002 till 2012 försett säkerhetspolisen med information från vänsterorganisationer och på uppdrag av dem kartlagt vänsteraktivister. Under de senaste åren hade han även bedrivit samma verksamhet mot extremhögern.

– Han har varit en som har givit oss upplyssningar och som har varit viktiga för oss. Inte minst i förbindelse till större demonstrationer. Han har givit oss bra information, säger Tore Risberget, operativ chef på PST till norska tidningen Dagbladet.

Høibø dök upp i samband med en husockupation i stadsdelen Grønland, Oslo, i samband med Världsbankens toppmöte 2002 – ett år efter Göteborgstoppmötet. Under ockupationen värvades Høibø att börja lämna upplysningar om vänstern. Han blev ett känt namn inom vänstern genom att delta i dokusåpan Robinson.

Den första organisation han gick med i var vänstergruppen Internasjonale Sosialister, som spelade en viktig roll i Attac, globaliseringsrörelsens Sociala forum och organiserandet av den stora globala manifestationen mot Irakkriget 15 februari 2003. Till säkerhetspolisen gav han medlemslistor och prenumerantregister för organisationens tidning. Internasjonale Sosialister ingår i vänstervalalliansen Rødt – en motsvarighet till danska Enhedslisten.

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes Foto: Marte Teigen

”Staten ska inte kartlägga fredliga privatpersoner i övervakningsarkiv bara för att de prenumererar på en socialistisk tidning eller är med i en socialistgrupp. Självklart ska PST ha möjlighet att samla in information om de är oroliga att någon kommer att utföra politiskt motiverat våld – även om de tillhör vänstern. Men enligt tevedokumentären så övervakades de enbart på grund av politisk åskådning”, skriver Bjørnar Moxnes, partiordförande för Rødt i en kommentar. Han menar vidare att det kan var så att PST begått ett brott:

– Dersom PST har arkivert lister over abonnenter på venstreradikale blader kan det dreie seg om lovbrudd. Overvåkingspolitiet må ha mulighet til å samle inn informasjon hvis de frykter noen kan utføre politisk motivert vold, også hvis de tilhører venstresida. Men ifølge Brennpunkt-dokumentaren overvåket de personer fordi de hadde et bestemt politisk standpunkt. Slik kan vi ikke ha det i et moderne demokrati.

– Metodene vi så i Brennpunkt-dokumentaren likner på de Lundkommisjonen avdekket. Derfor må vi til bunns i hvorvidt PST nok en gang har brutt loven og overvåket venstresida ulovlig. Her må justisministeren på banen for å sørge for at vi får en rask avklaring. Vi kan ikke leve med uklarhet rundt hva PST foretok seg, det trengs en uavhengig gjennomgang, sier Moxnes.

– Jeg har selv opplevd å bli truet med balltre av nynazisten Ole Nikolai Kvisler bare uker før han drepte Benjamin Hermansen i 2001. Han truet meg på grunn av meningene mine. Det er ubehagelig å tenke på at PST i tida etter ser ut til å ha brukt mer krefter på å overvåke sånne som likner på meg, framfor sånne som han.

Høibø skickades efter 2003 vidare in i miljön kring autonoma sociala centret Blitz. Blitz verksamhet är öppen och vem som helst kan delta i dem. En norsk Blitzaktivist beskriver för danska Modkraft att Christian Høibø där blev känd som en överenergisk person som gav olika ”vilda förslag”. Han stämplades som en ”knäppskalle” och mytoman av de äldre aktivisterna och tillhörde aldrig någon inre krets. Däremot deltog han på många demonstrationer, där han gick i täten och konfronterade polisen, samt var aktiv på nätet i olika diskussionsforum.

Tidigare företrädare Rødt Valallians (föregångare till Rødt) riktar också hård kritik mot norska PST för deras åsiktsregistrering, som strider mot lagen. Sira Myhre, tidigare partiledare för Rød Valallians, kritiserar i en debattartikel också den förvridna bild som Høibø gett av vänsterns arbete.

”De osedvanligt få och osedvanligt aktiva medlemmarna i Internasjonale Sosialister framställs som centrala aktörer i demonstrationer som samlat tiotusentals människor. Information som vem som helst kan hitta på anslagstavlorna på Blitzhuset har framställts som hemligheter som den modiga infiltratören har hämtat ut med risken för sitt eget liv. Öppna möten i aktivistmiljöer framställs som cermonier i frimurarloger”, skriver Sira Myhre.
Under sin tid i Blitz höll han polisen informerade inför större demonstrationer och spontana manifestationer vad Blitz planerade och hur Blitz tänkte resa till demonstrationerna.

“Oslopolisen hade inga källor i den miljön, så jag blev ombedd att gå regelbundet på möten på Blitz. Jag befann mig i en sådan position att jag fick veta rätt mycket om aktionernas planering. Polisen visade mig bilder av aktivister som de ville att jag skulle följa extra noga. Jag blev tillfrågad om att rita en bild av Blitzhusets insida i samband med att polisen skulle göra en razzia. Jag rapporterade om det fanns några fällor eller om det fanns stenar lagrade och så vidare”, berättar Christian Høibø till tidningen NRK.

En allvarlig kritik har riktats mot hur Høibø inte bara fungerat som informatör, utan att PST även uppmuntrat honom att aktivt försökt provocera fram konfrontationer. Under sin tid som PST-informatör dömdes Høibø för våld mot tjänsteman och överträdelse mot brandskyddslagen för att ha tillverkat brandbomber. Han uppdagades även tanka ner och sprida barnporr, efter tips från FBI, och dömdes till tjugo dagars fängelse. Trots detta brottsregister driver han en firma som arbetar med att sälja spädbarnsmassage och organisera babysim.

Parallellt med sin verksamhet som PST-informatör försökte Høibø även arbeta som frilansjournalist och sälja bildmaterial från aktioner till kvällstidningar, för att dryga ut sin kassa.

Høibø användes även som informatör internationellt. 2007 deltog han i Attacs bussresor ner till protesterna mot G8-toppmötet i Heiligendamm i Tyskland. Han deltog där i civilolydnadsblockaderna av toppmötet. 2009 deltog han i protesterna vid klimattoppmötet COP15 och rapporterade till säkerhetspolisen. Høibø deltog på Climate Justice Actions internationella informationsmöte på en samlingslokal vid Blågårdsplats i Nörrebro. Enligt hans egna uppgifter valdes han in i en ledningsgrupp för CJA:s massolydnadsaktion mot toppmötet i Bella Center, en uppgift som danska ledningen CJA förkastar – inga norrmän ingick i aktionsledningen. Han hävdar även att det var hans tips som fick polisen att beslagta de aktionscyklar som byggdes på aktivistlokalen Bolsjefabrikken på Nörrebro och genomförde en husrannsakan mot lokalen.

Efter Köpenhamnstoppmötet bytte Christian Høibø inriktning. I samarbete med det antirasistiska centret SOS Rasisme och den maoistiska sekten Tjen Folket beslöt han 2010 att infiltrera kontrajihadistmiljön kring nybildade Norweigan Defence League – som vid den tidpunkten bara var en Facebookgrupp utan någon fast organisationsstruktur. Under namnet ”Chris Alexander” hjälpte Høibø till att bygga upp NDL, hjälpte till att ge dem en organisationsstruktur, skrev tal och var inblandad i att tillsätta nya ledare vid de otaliga ledarstriderna. Hela tiden gav han informationen om NDL vidare till PST och Tjen Folket.

Detta har väckt stor kritik efteråt, att PST varit inblandade i uppbyggnaden av Norweigan Defence League under den period Anders Behring Breivik var medlem.

I december 2012 gick Høibø på sitt sista möte med PST och spelade in samtalet för norska dokumentären ”Informatören”. Under samtalet bad PST honom återigen samla information om Internasjonale Sosialister och klargöra om det fanns en spricka mellan dem och valalliansens Rødt.

Norska PST har tidigare fått skarp kritik för sin åsiktsregistrering av vänstern, vilket uppdagades i den så kallade Lundkommissionen. Den debatten har nu fått nytt bränsle ett decennium senare.

Svensson/Motkraft

Mer: Journalisten.dk, Aftenposten, Journalisten.no, Klassekampen1, 2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements