USA är annorlunda

Boktips
Amerikanerna
Staffan Ekendahl
Wahlström & Widstrand
ISBN: 9789170012419

USA är annorlunda

En fruktansvärt bra bok! Lättläst, välskriven, levande, personlig, insiktsfull. Förklarar utan vänsterindignation USAs annorlundaskap; Individualismen, konservatismen, religiositeten, nationalismen, självgodheten, nationalsjälviskheten, den mångkulturella splittringen, den US-amerikanska drömmen om individuell framgång, elitkontrollen över politiken, folkets anarkistiska politikhat (frihet är att slippa staten), vapendyrkan.

Men också energin, optimismen och framåtandan i USA. Liksom medborgarandan hos vanliga människor och deras personliga sociala ansvarstagande genom frivilligarbete. Båda saker vi borde ta efter i Sverige. Kanske betala en del av skatten genom någon veckas socialt arbete om året. Det finns bra saker att lära av US-amerikanerna faktiskt, och det kan glömmas bort i all negativ kritik.

Själv har jag studerat, rest och arbetat i sammanlagt två år i USA, och dessutom är min far född där av utvandrade svenska föräldrar som senare återvände till Sverige på grund av depressionen. Så jag känner mig lite hemma där och jag instämmer med Staffan Ekendahl när han avslutar sin bok: ”Sådana är de, så tänker de”. Läs boken!

Hans Norebrink

Läs mer: Google, Goodreads, Dagens Bok, DAST,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Bokus

Advertisements