Antijudiskt i Polen

Boktips
Polen i Europa
Peter Johansson
Carlsson Bokförlag
ISBN: 9789172036710

Antijudiskt i Polen

Antisemitism lever vidare i Europa och arabvärlden. Skamligt och otroligt efter all info om Förintelsen. Förfärad noterar jag den megados av katolskreaktionärt ultranationalistiskt judehat som fanns/finns i Polen. Även bland de maktcyniska kommunisterna.

Man får faktiskt alla sina ”fördomar” om polsk antisemitism överträffade när man läser den imponerande allvetande tegelstenen ”Polen i Europa – En resa i historien 966-2005”. Vidrigt. Men man får också en insikt i de historiska erfarenheter som skapat en antitysk, antirysk, antijudisk, antigrannländerna katolsknationalism. Och boken är förstås i första hand en fantastiskt bra och heltäckande historiebok om vår södra Östersjögranne.

Men jag återkommer till de etniska fördomarna, som ju Polen delar med andra länder – inte minst under mellankrigstiden. Boken skildrar hur hela östra Centraleuropa då kokade av råa etniska konflikter liknande de i ex-Jugoslavien. Kan det vara så att när imperier bryter samman och under maktvakuum ersätts av demokrati och nationellt självstyre, så väcks den farliga frågan om vilket ”folk” som ska vara maktsubjekt – och var?

Läs mer: SVD, HD, Fib, SR, GP, Google,

Hans Norebrink

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements