Vänsterpartiet: Inga pengar till Caymanöarna

Vänsterpartiet i Stockholm har lagt fram en motion i kommunfullmäktige som kräver att Stockholms stad tar fram regler som förhindrar att Stockholmarnas skattemedel försvinner till skatteparadis för skrupelfria riskkapitalister. Motionen ska behandlas av Stockholms kommunfullmäktige idag.

– Alliansens tilltro till marknadens självreglering har fått katastrofala konsekvenser för Stockholmarna. Det är dags att ta fram tydliga regler som förhindrar en ny Boultbeeskandal, säger Ann-Margarethe Livh, gruppledare (V) Stockholms stad.

Hon fortsätter med att påpeka att svenskarna inte är speciellt intresserade av att riskkapitalister ska ta skattepengar och smita undan gene skatt genom att flytta pengar till skatteparadis:

– En överväldigande majoritet av svenskarna är emot att deras skattepengar kan flyttas ut ur landet av riskkapitalister. Men trots att problemet är allra störst i Stockholm har den sittande majoriteten varit helt passiva.

Vänsterpartiet kräver att Stockholms stad i sin uppförandekod och i sina anvisningar för konkurrensutsättning inför en paragraf om att leverantörer inte får ha någon koppling till företag baserade i så kallade skatteparadis. Staden bör ställa krav på transparens när det gäller företag som har filialer i olika länder. De ska redovisa omsättning, vinst och hur mycket skatt man betalar i varje land där man har verksamhet. I nuläget utförs en stor del av Stockholms upphandlade verksamhet av ett fåtal stora företag som ägs av riskkapitalister.

Svensson/Vänsterpartiet Stockholm

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements