Andelen direktörer knappast ett bra mått på jämställdhet

Andelen kvinnliga direktörer är lägre i Sverige än i många andra länder enligt en intervjundersökning som gjorts i medelstora företag jorden runt. Undersökningen är gjord av revsionsföretaget Grant Thornton. Det har fått SVD att slå till med rubriken ”Sverige långt ner i jämställdhetsligan”. Ett påstående som naturligtvis är strunt. Andelen direktörer är visserligen ett mått på jämställdhet, men knappast något av de viktigaste.

Högst andel kvinnor i företagsledande ställning har främst kommunistländer eller tidigare kommunistländer. Jag är ganska säker på att det finns ett samband där. När det gäller det länder i det gamla Sovjet så fanns där också ett ganska rejält överskott av kvinnor mycket länge på grund av andra världskriget.  Något som också kan spela roll.

I västvärlden är näringslivet och direktörsposter de viktigaste maktpositionerna, i länder som Kina är det istället partiposter som är viktigare. Så, förutom att undersökningen knappast kan anses vara vetenskapligt säkerställd så säger den egentligen väldigt lite om jämställdheten i ett land.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. Enligt svenska undersökningar är 31% av cheferna i Sverige kvinnor, enligt Grant Thorntons internationella undersökning 22%. Jag tror det finns problem med Grant Thorntons undersökning.

Advertisements
  • Jag gillar inte dig. Du utmanar mina fördomar om folk på vänsterkanten! Jag vill att tillvaron ska vara enkel där jag vet var jag har ”er” 😉

    • Men jag gillar dig. Du utmanar mina fördomar om folk på högerkanten.

  • Jag gillar inte dig. Du utmanar mina fördomar om folk på vänsterkanten! Jag vill att tillvaron ska vara enkel där jag vet var jag har ”er” 😉