Delseger i kampen mot Reva

Gränspolisen i Stockholm har beslutat sig för att sluta göra inre utlänningskontroller i tunnelbanan. Det är bra. De var utan tvekan baserade på etnisk profilering och det är olagligt och rasistiskt. Knappast lagligt som chefen för gränspolisen i Stockholm, Peter Nilsson, hävdar.

Att gränspolisen slutat med identitetskontroller i tunnelbanan innebär inte att alla id-kontroller i tunnelbanan upphör. Andra poliser kommer att göra kontroller i samband misstankar om brott etc. Om någon utan giltiga papper blir påträffad då så kommer det också att leda till eventuell utvisning. Men en sådan kontroll har inte utförts enbart i syfte att kontrollera en person rätt till att befinna sig i Sverige.  Men det kan ändå göras en inre utlänningskontroll i samband med sådana id-kontroller. Men nån del av Reva är inte sådana kontroller.

Det betyder att det inte är tid för rejält jubel, men däremot ska vi veta att vi genom opinionsarbete har lyckats pressa polisen till att backa. Låt oss fortsätta så de tvingas backa än mer. Alla kontroller upphör inte. Men de har i sig inte med Reva att göra. Reva fortsätter också. Huvuddelen av Reva handlar om helt andra saker än etnisk profilering och rasism i tunnelbanan.

Imorgon är det demonstrationer mot Reva. I Uppsala. I Stockholm. I Norrköping. I Göteborg. I Malmö.

Läs också: Rasism inom polisen och REVA, Alla id-kontroller är inte Reva-kontroller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements