Cypern: Skattesmitare får betala skatt

Hälften av alla bankkonton på Cypern innehas av ryska fifflare och skattesmitare. Många andra innehas av skattesmitare från länder som Sverige, Norge och Storbritannien. Totalt har svenskar gömt undan motsvarande 11 miljarder kronor  Cypern. Trots det uppges att ägs 35% av de 68 miljarder euro som finns insatta i landets banker av cypriotiska medborgare med mindre än 100 000 euro på sparkontot och 48 av de 68 miljarderna tillhör cyprioter enligt uppgifter som finns att tillgå. De uppgifterna stämmer dock eventuellt inte. Andra källor gör nämligen gällande att ryssar har över 200 miljarder kronor (mer än 20 miljarder euro) i cypriotiska banker. Läggs norrmän, svenskar, britter och andra till så är det omöjligt att cyprioter kan stå för 48 av 68 miljarder om bara ryssar har mer än 20 miljarder i banker på Cypern.

Cypern tänker ta ut en engångsskatt samtliga förmögenheter i landet. 9,9 procent på alla konton med mer än 100 000 euro (cirka 840 000 kronor). För lägre belopp ska en engångsskatt på 6,75 procent dras. Eventuellt kan detta ändras till 2,5% respektive 12,5% I praktiken kan det innebära att de personer och bolag som smitit från skatt i Sverige eller andra länder via holdingbolag och bankkonton på Cypern nu kommer att betala skatt i Cypern. Några svenskar som som smugit undan pengar till Cypern är de tidigare huvudägarna i numera konkursade Panaxia. De allra flesta som kommer att få betala den nya skatten på Cypern är alltså sannolikt människor som inte ens bor på Cypern. Jag ser inget problem med detta. Dessutom får de som har mer betala mer i skatt. Inte heller är det nåt problem.

De flesta fattiga och vanliga människor har i stort sett inga pengar på banken. Men de som har kommer att drabbas av skatten. Det är onödigt, även om det knappast är ett större problem. Har man 10 000 på banken får man betala 675, alternativt 250. Den cypriotiska regeringen borde ha infört en undre gräns under vilken man slapp betala.

Det huvudsakliga problemet är dock ett annat. Skatten är ett krav från den så kallade trojkan, EU, Internationella valutafonden IMF och Europeiska Centralbanken ECB. alternativet var en utförsäljning av gemensam egendom eller konkurs för ett par banker som drabbats hårt av den grekiska krisen. För som gentjänst för den extra skatten så får Cypern låna 10 miljarder för att rädda bankerna.

Konkurs för bankerna hade varit det rimligaste alternativet. Istället för att som Cypern nu gör, sätta sig i en större skuld. Åtföljt av en vägran att betala illegitima skulder till utlandet. Även i detta fall hade man varit tvungen att från den cypriotiska regeringens vidta åtgärder för att skydda småsparare och det borde man göra i nuvarande läge. Dvs den rätta vägen hade varit att göra som Island gjorde år 2008. Nationalisering av banker, nedskrivna skulder och inga nya lån. Konfiskation av skattesmitares pengar kunde också ingå i ett sådant paket som då också borde innehålla skydd för vanligt folk, småsparare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements