Loomis – vaktbolag som utnyttjar sin monopolställning

Vaktbolaget Loomis sysslar med värdetransporter. Sen fiffelföretaget Panaxia gick i konkurs är man i praktiken helt ensamma i Sverige om att göra det. Man har monopol. En situation som nu lett till att handelns branschorganisation Svensk Handel anmält Loomis till Konkurrensverket för att värdetransportföretaget uttnyttjar läget för att trissa upp priserna:

Sedan Panaxia gick i konkurs har det gått mycket bra för Loomis som nu har en dominerande ställning på kontanthanteringsmarknaden. Loomis utnyttjar det för att driva upp priserna, anser Svensk Handel som anmäler företaget till Konkurrensverket, skriver Dagens Industri.

”Marknaden är i obalans”, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg till tidningen.

Enligt anmälan höjdes priserna med 21 procent 2010—2012 och med ytterligare 10 procent i januari.

Loomis är ett företag som knoppats av från säkerhetsföretaget Securitas. Precis som Securitas så domineras ägandet i Loomis av familjen Douglas. En finansfamilj som byggt upp sin makt och förmögenhet på företag i säkerhetsbranschen men som idag också är stora markägare i Sverige. Loomis har cirka 20 000 anställda varav cirka 1 200 i Sverige. Företaget är verksamt i 16 länder i Europa och Amerika.

Läs också:
Loomis – bolaget som tjänar pengar på konkursen i Panaxia
Familjen Douglas makt – företagen
Familjen Douglas makt – makthavare

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements