Ny stor nordisk biokoncern

FinnkinoI Finland och Baltikum är företaget Finnkino den största biografkedjan med sammanlagt 24 biografer. Finnkino ägs av det svenska riskkapitalbolaget Ratos, en gång i tiden ett helt vanligt investmentbolag. Ratos har nu också köpt majoriteten i svenska SF Bio med 43 biografer i Sverige.

Finnkino och SF Bio ska slås ihop till ett gemensamt bolag med Ratos som ägare av 60% av aktierna och Bonnierkoncernen som tidigare ägde SF Bio av 40%. Ratos och Bonnier äger sen tidigare företaget Bisnode tillsammans.

Ratos är som alla private equity-företag ingen långsiktig ägare utan brukar sälja sina aktieinnehav efter i snitt 8 år så om inte alltför länge kommer det säkert att ske nya saker i den svenska och nordiska biobranschen.

Både Ratos och Bonniers domineras av två gamla svenska finansfamiljer, två av de 15 familjerna i C.H. Hermanssons kända böcker från 1960-tal och 1970-talet samt i statliga utredningar från samma tid. Söderberg respektive Bonniers.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements