Göteborgshändelserna 2001 i backspegeln

Helt oväntat har de där oroliga dagarna i Göteborg för snart 12 år sen uppmärksammats den senaste veckan. En roman om händelserna har kommit ut och igår var det ett TV-program. Jag ser på kommentarerna på recensioner och artiklar att det fortfarande finns en hel del tvångsföreställningar och felaktiga uppfattningar i omlopp. ”Vänstern förstörde en hel stad” är ett av dem. Det är inte direkt sant. Skadegörelse skedde främst på Avenyn under att par timmar på fredagen. Kostnaderna för den var inte högre än vid kravallerna i Göteborg 1993.

Polisövergreppen i Göteborg under det aktuella året varade dock i månader och var mycket omfattande under själva de aktuella dagarna. De var det värsta i den vägen Sverige skådat sen 1930-talet. Mer än 1 000 oskyldiga personer greps och flera hundra personer utsattes för psykiska och fysiska övergrepp på stan. Väst drabbade förstås vi som var på Schillerska och de tre personer som sköts av polisen. När detta skedde hade ingen demonstrant i Sverige skjutits av polisen sen 1932 då demonstranter i Sandarna och Klemensnäs sköts. Mer känt är förstås att militären (inte polisen) sköt arbetare och demonstranter i Ådalen året innan. Framförallt för att fler personer dödades den gången. Det skedde inte 1932 och inte 2001 i Göteborg.

Kravallerna, dvs demonstranternas försvar mot en våldsam polis ägde rum under två dagar, med de mest omfattande kravallerna på torsdagen, utlösta av att polisens övergrepp vid och omringning av Hvitfeldtska gymnasiet. Vi på Schillerska greps och släpades ut för att ligga på marken i regnet i timmar sent på lördagen när all demonstrationer och möten sen länge var över. Ingen av oss är dömd för något som helst brott. Ingen av oss har nånsin varit misstänkt för nåt brott.

Efter de aktuella dagarna fortsatte övergreppen i månader. För att inte säga år. Ingen polis har dömts för något av de otaliga brott och övergrepp som de begick under de aktuella dagarna. Däremot dömdes cirka 80 demonstranter till långa fängelsestraff, mycket längre än man normalt från för brott som våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Ett tiotal av de dömda var helt oskyldiga till någon form av brott. Om kravallerna, domarna och rättegångarna handlar Simon Felix Adlers bok ”Göra rätt”.

Noterbart är att vi sedan 2001 inte haft något omfattande bråk mellan poliser och vänsterdemonstranter i Göteborg. Inte en enda kravall. Orsaken till det ligger främst hos polisen som ändrat sitt att arbeta. Istället för att skapa oroligheter genom konfrontation som i Göteborg 2001 så söker man numera dialog för att försöka lösa problem genom samtal och förhandlingar istället för att börja med att slå oss på käften.

Läs mer:

Min dagbok från dagarna i Göteborg år 2001:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp Adlers bok på Bokus

Köp Adlers bok hos Adlibris

Advertisements
  • thomas gunnarson

    Notera vad som skedde efteråt.
    De enda demonstranter som som drogs inför rätta var svenska medborgare, men helt klart var att de mest provocerande demonstranterna var ”utlänningar”, alltså medborgare i andra EU-stater!
    Men de släpptes!

    • Det var inte bara svenskar som drogs inför rätta. Sånt trams. Flera tyskar, norrmän, britter och italienare dömdes. Du är helt ute och cyklar.