Skärp reglerna mot utnyttjande av utländska lastbilschaufförer

Vänsterpartiet kräver en rad åtgärder för att stoppa lönedumpingen och utnyttjandet av utländska lastbilschaufförer som arbetar i Sverige. Utländska chaufförer utnyttjas hänsynslöst med usel betalning och dåliga arbetsvillkor, och vissa svenska åkerier använder systematiskt chaufförer från andra EU-länder med F-skattsedel. Granskningen av åkeribranschen i SVT:s Uppdrag Granskning understryker behovet av snabba insatser menar partiledaren Jonas Sjöstedt.

– Regeringen borde omedelbart skärpa reglerna för inrikestrafik och reglerna i yrkestrafiklagen om gott anseende, så att bara seriösa företagare får trafiktillstånd. Vi kräver ett stopp av falska egenföretagarna med F-skattsedlar, som egentligen inte är några egna företagare utan bara utnyttjas för att slippa betala skatt och inte behöva erbjuda riktiga villkor i Sverige. Regeringen borde också verka för ett socialt protokoll i EU:s fördrag, som slår fast att svenska kollektivavtal gäller alla som arbetar i Sverige, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet menar att ett stort ansvar vilar på de företag som direkt eller indirekt anlitar underleverantörer med utländska chaufförer.

– Vi vill se ett direkt ansvar på de som använder underleverantörer att se till att dessa underleverantörer har sina papper i ordning och kollektivavtal. De företag som inte följer reglerna bör få mer kännbara straff än idag, säger Jonas Sjöstedt.

Svensson/Vänsterpartiet

Intressant?
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!