Korruption och organiserad brottslighet i Södertälje

Sedan tidigare pågår två rättsprocesser som berör den organiserade brottsligheten i Södertälje. Det är dels rättegången mot nästan 20 personer i samband med mord, våldsbrott och knarkbrott. En rättegång som har kallats Sveriges största maffiarättegång då alla åtalade kan knytas till det så kallade Södertäljenätverket. Den andra processen som pågår är en utredning om ekonomiska brott, bedrägerier etc i olika assistansbolag. Också den utredningen som berör ett 50-tal personer har kopplingar till Södertäljenätverket. Den utredningen kan eventuellt utvidgas till att också omfatta vanvård av äldre och sjuka.

Nu har det blivit ytterligare en utredning med kopplingar till Södertäljenätverket och organiserad brottslighet i Södertälje. Denna gång handlar det om korruption och personer inom kommunen undersöks för eventuella brott:

Sedan en tid tillbaka pågår en utredning på Riksenheten mot korruption som gäller misstänkt bestickning eller mutbrott i Södertälje.

Ärendet gäller en person som finns inom den kommunala verksamheten, enligt uppgifter till Ekot. De misstänkta brotten ska ha pågått sedan 2009 och fram till slutet av förra året.

Riksenheten mot korruption har tidigare utrett misstankar kring serveringstillstånd i Södertälje. Men vad det gäller denna gång vill Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, inte säga.

– Jag har inga kommentarer.

Polisen har hela tiden arbetat efter en modell som bygger på att den organiserade brottsligheten i Södertälje har kopplingar även till politiken och kommunal verksamhet.

Ytterligare en rättsprocess med personer från Södertäljenätverket inblandade pågår i Frankrike och rör kokainsmuggling.

När det gäller korruption är det känt sen tidigare att det finns kopplingar mellan centrala personer i Södertäljenätverket och en av de största idrottsföreningarna i staden, Syrianska FC. Känt är också att en ledande politiker från staden, moderaten Metin Ataseven, är nära släkting till flera personer med kopplingar till Södertäljenätverket. Även andra eventuella kopplingar till moderater kan finnas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements