Det är helt okej att vara antikommunist

Jag gillar inte antikommunister. Jag anser att de har helt fel. Jag anser inte att enstaka antikommunister är en fara för demokratin. Jag anser att folk som vill förbjuda kommunism, kommunistiska åsikter osv har fel. Jag anser att borgerliga skribenter och högerextremister har en massa fördomar om vad kommunistiska åsikter och uppfattningar är. De vet ofta inte vad de pratar om.

Jag själv brukar inte använda ordet kommunism då det för mig är förknippat med en viss sorts kommunism, nämligen den som fanns i Sovjet och Östeuropa. Det är en politik åskådning och ett politiskt system som jag kallar stalinism. Odemokratiskt och ruttet. Jag har inget till övers för den typen av åsikter och system. Själv använder jag orden socialist och socialism. Folk får vara antikommunister och antisocialister. Jag har dock självklart nåt emot det och dem. Jag anser att de flesta med den typen av åsikter är inskränkta och förfäktar odemokratiska samhällen och åsikter.

Det är för mig också självklart att vi i ett demokratiskt samhälle måste acceptera att det finns antisocialister, människor med odemokratiska uppfattningar. Att man har odemokratiska åsikter eller röstar på partier som är mot fullständig demokrati (som exempelvis moderaterna, socialdemokraterna, miljöpartiet, folkpartiet, centern och kristdemokraterna) innebär inte heller att man per definition är en dålig människa, eller för att använda religionens språkbruk, en ond människa.

Självklart ska odemokratiska partier och åsikter bekämpas. Vi som är demokrater är en överväldigande del av det svenska folket. Men de flesta av oss röstar tyvärr på partier som inte är företrädare för en fullständig demokrati. Naturligtvis måste de partierna ha rätt att finnas, naturligtvis bör vi bekämpa dem och kämpa för en mer demokratisk värld. En bättre värld.

Samtidigt vill jag påpeka att det finns en mängd tolkningar av kommunism och socialism. Det finns diktaturer som kallar sig kommunistiska. Det fins ingen anledning att försvara sådant, ingen anledning att försvara odemokratisk samhällen bara för att det kallar sig socialistiska eller kommunistiska. Att man inte vill försvara styrelsekicket på Kuba eller i Kina innebär inte att man är antisocialist eller antikommunist.

Det finns alltså flera olika tolkningar av vad socialism innebär. Jag är anhängare av en socialism med flerpartisystem och fullständig demokrati, dvs även på det ekonomiska området, i företagen. Jag tar avstånd från odemokratiska tolkningar av socialismens idéer. Dessa tolkningar kallas ofta för stalinism, maoism etc. Själva brukar de ofta kalla sig marxist-leninister. Att jag inte gillar deras åsikter gör mig inte till antisocialist.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements