Man får vara rasist

Jag gillar inte rasister. Jag anser att rasistiska ideologier som fascism och nazism är en fara för demokratin. Jag anser inte att enstaka personer med främlingsfientliga och rasistiska åsikter är en fara för demokratin.

Det är för mig också självklart att vi i ett demokratiskt samhälle måste acceptera att det finns rasister, människor med rasistiska åsikter. Att man har rasistiska åsikter eller röstar på ett rasistiskt parti som sverigedemokraterna innebär inte heller att man per definition är en dålig människa, eller för att använda religionens språkbruk, en ond människa.

Självklart ska rasism bekämpas. Vi som inte är rasister, vi som är antirasister, är en överväldigande del av det svenska folket. Vi ska naturligtvis inte stillatigande åse att rasister kan bre ut sig. Det finns ingen anledning att ge utrymme åt dem i media eller andra forum som de inte kontrollerar själva. Media borde sluta med att ge dem utrymme i form av intervjuer och debattartiklar. Det finns ingen anledning till att vi ska låta dem utnyttja våra allmänna platser till att så split och spy ut galla över andra grupper i samhället. Utan självklart ska vi protestera varje gång de försöker. Slutligen ska naturligtvis deras hat, hot och trakasserier mot vänsterfolk, kvinnor och invandrare behandlas som de lagbrott de är.

Detta handlar om den öppna rasismen, om rasistiska partier grupper och individer. Vi vet hur det kan bekämpas. Det handlar bara om att göra det. Där sviker borgerlig media idag. Där sviker ofta brottsutredande myndigheter idag. Där spelar många anarkisters och autonomas våldsfetischism och felaktiga fiendebeskrivningar en negativ roll. Det finns också annan rasism. Strukturell rasism. Mer om den i ett annat inlägg. För den måste bekämpas på annat sätt.

Men observera att det i ett demokratiskt samhälle måste vara tillåtet att vara rasist. Att det i ett demokratiskt samhälle måste vara tillåtet att det finns organisationer med rasistisk agenda och rasistiska uppfattningar. Men vi andra behöver inte ge dem plats eller upplåta utrymme till dem.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, 2, 3, 4,
Mer: Hagberg, Lisa Magnusson, Socialpolitik, Pepprat Rödgrönt, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements