Hetsen mot tiggare är rasistisk och inhuman

En moderatkvinna vill förbjuda organiserat tiggeri. Det är bara det att allt tiggeri kan beskriva som organiserat. Dvs det handlar om familjer som organiserar sig på ett bra sätt för att maximera inkomsterna av sitt tiggeri. De till och med delar upp sig på olika städer genom beslut i släktkretsen och familjen. Jag kan inte se nåt problem med det.

Det finns alltså inte några maffiabossar eller nån organiserad brottslighet utan bara romer som i Rumänien och Bulgarien lever i misär. Detta har undersökts många gånger och ingen kriminell verksamhet eller människohandel har kunnat konstateras vad det gäller de tiggande romerna i Sverige.

När det gäller romerna i Göteborg är det väl belagt att de flesta av dem befunnit sig i Göteborg under många år. En del levde tidigare på Meros camping, numera bor de flesta i andrahandslägenheter även om en del tycks bo på gatan.

Det finns ingen anledning att hetsa mot tiggare, att hetsa mot romer. Så länge det finns extrem fattigdom och social utfrysning i exempelvis Rumänien, Bulgarien och Serbien är det bara bra om dessa familjer kan hit för att tigga och sjunga på gatorna (denna vinter har vi haft ett pra fantastiska familjegrupper som underhållit med sånger på gatorna i Göteborg). Därför ska naturligtvis inte tiggeri förbjudas eller försvåras.

Förbud mot tiggeri skulle dessutom inte stoppa tiggeri. Bara göra det farligare och osäkrare för de som tigger. Bara göra det svårare för några av Europas allra fattigaste. De som hetsar mot tiggare, de som vill förbjuda tiggeri är inget annat än cyniska antihumanister och kanske också rasister. Men det är väl precis vad man kan förvänta sig av moderata politiker.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements