Med Reva har polisen bitit sig själva i svansen

Reva har på kort tid inneburit att människors förtroende för polisen sjunkit och att allt fler varningssidor och varningssajter där det varans för poliskontroller har uppstått. De allra flesta poliskontroller är inte så kallade inre utlänningskontroller och har inte med Reva att göra men kommer med i varningsrapporterna som skickas på olika sociala medier. Detta kommer också att utvecklas av brottslingar så, genom detta får det lättare att vet var polisen är och att undvika poliser. Sannolikt kommer fler rattfulla, sprit- och knarklangare att undvika att bli gripna. Grova rånare får ytterligare sätt att hålla reda på polisen etc.

Genom sitt otroligt korkade sätt att implementera Reva i Stockholm och Malmö, med hjälp av rasistiska och sannolikt olagliga metoder inkluderande etnisk profilering har polisen saboterat sitt eget rykte, försämrat sina möjligheter att arbeta mot brott därför att färre människor kommer att vända sig till polisen med sina problem om de tror att de eller någon deras vänner eventuellt kommer att bli gripna och utvisade. Polisens brottsbekämpning kommer att fungera allt sämre. Precis detta har man också sett i andra länder där liknande system som Reva införts och där etnisk profilering använts. Därför har detta arbetssätt, dvs inre utlänningskontroller med etnisk profilering, förbjudits där.

Polisen i Sverige har bara ett val. Sluta med kontroller med hjälp av etnisk profilering, och lägga ner hela Reva-projektet. Om vill att brottsbekämpningen inte ska bli lidande. Svenska politiker har bara ett val, besluta att lägga ner Reva-projektet och att utlysa zoner fria från inre utlänningskontroll i kyrkor, moskéer, synagogor, sjukhus, skolor, förskolor och arbetsplatser om de vill att brottsbekämpning ska fungera bra. För att en nedläggning av Reva ska bli trovärdig måste polisen för en tid också upphöra med alla kontroller av passagerare i Stockholms tunnelbana och alla kontroller i trafiken i Malmö som kan upplevas som inre utlänningskontroller. Om man inte gör detta så kommer polisens arbete med att bekämpa brott bli allt svårare.

I detta sammanhang kan det nämnas att polisen i Göteborg och Västra Götaland inte ägnar sig åt inre utlänningskontroller med hjälp av etnisk profilering. Hur det är i alla små polisdistrikt vet jag inte. Så det är uppenbart att polisen inte behöver arbeta rasistiskt. De kan alltså lätt ändra sig.

Däremot tror jag inte den borgerliga regeringens politiker ändrar sig. De har inte för vana att lyssna på folk som faktiskt vet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Gerd_P

    Bra sagt, Anders!