V står och stampar, Centerpartiet ut, SD backar och sossarna populärare

Grafik: DN

Så kan man sammanfatta den senaste opinionsundersökningen som DN beställt hos Ipsos. Centerpartiet hamnar på ett stöd på 3,8% vilket skulle innebära att de inte skulle komma in i riksdagen om det var val. Sverigedemokraterna (SD) backar med cirka 2 procentenheter, socialdemokraterna ökar med 1,5%. Om det var val skulle socialdemokraterna ha egen majoritet tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Både V och MP är partiet som står och stampar i undersökningen från DN/Ipsos. Vänsterpartiet bevisar återigen det jag tidigare sagt. Det saknas förmåga att göra något vettigt utifrån en politiskt bra position.

Utspel om att det viktiga är att sitta i regering ihop med sossarna ger socialdemokraterna fler röster och ökat förtroende men det innebär ju i praktiken att Vänsterpartiet frånsäger sig en egen politik. I det läget finns i praktiken inget parti riksdagen som är mot privatiseringar och vinster i välfärden, utan Vänsterpartiet deklarerar ju tydligt att man kommer att följa sossarnas politik bara man får sitta i samma regering. Det faktiska innehållet i ett debattinlägg blir i praktiken ointressant.

Aftonbladet presenterar samtidigt en undersökning som är gjord av Sifo om förtroendet för partiledarna. Bottentrion är Jimmie Åkesson, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. Även här måste man säga att  Vänsterpartiuet misslyckas. I en nästan idealisk politisk position kan varken partiet eller partiledaren göra nåt vettigt. Det enda man kan är att komm med utspel som stärker andra partier. Det är bedrövligt. Inget ökat stöd för partiet och sjunkande förtroende för partiledaren.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements