Valfrihet är värdelöst om man inte har råd att välja

Alla borgerliga debattörer, oavsett om de är socialdemokrater, moderater eller anhängare av nåt annat borgerligt parti tjatar om valfrihet precis som om valfrihet hade ett värde i sig. Men valfrihet saknar helt värde om man på grund av resursbrist, inga pengar, lite tid, förståndshandikapp, sjukdom, dåliga svenskakunskaper ingen bil eller dåligt självförtroende (som oftas följer som ett brev på posten med sjukdom, brist på pengar med mera), ändå inte kan välja utan får ta det som står till buds. Valfriheten blir då enbart en schimär och de enda som kan välja är de som redan har mycket, fler bilar, massor med pengar, starkt självförtroende, inte är arbetslösa eller sjuka.

Valfriheten blir endast till för rika. Det är inte vad jag kallar valfrihet.

I vissa sammanhang har den så kallade valfriheten dessutom lett till dyrare varor eller brist på varor och tjänster (finns inte, förseningar etc) samt sämre kvalitet. Det gäller bl.a. elområdet, kollektivtrafiken, skolorna, vården samt apoteken och läkemedlen. Det innebär att den så kallade valfriheten i sig innebär sämre valfrihet och sämre resultat. Det hela blir en självförstärkande negativ spiral. Valfriheten blir dålig för alla. Dyr, icke-fungerande och kvalitetsmässigt dålig.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements