1376 hepatitfall senare…

Den 8 april är en högtidsdag för Stockholmsvänstern. Då invigs mottagningen för sprutbyte i Stockholm. En lång kamp för allas rätt till hälsa har gått i mål. 2007 skrev vänstern en motion i fullmäktige om att inrätta en mottagning för sprutbyte. Från 2007 till 2012 har 1376 personer i Stockholm som är intravenösa brukare diagnostiserats med hepatit C och 114 med hiv.

– Idag vill vi tacka Birgitta Rydberg som ändrade åsikt om sprutbyte och nu som ansvarig politiker har sett till att vi idag kan inviga mottagningen. Men vi hade helst velat se tre mottagningar; innerstaden, söderort och norrort säger Karin Rågsjö, (V) vice gruppledare. Nu finns det risk för att mottagningen blir för stor.

– Finland, som har en restriktiv drogpolitik, har infört en lagstadgad och hälsopolitisk skyldighet för kommunerna att inrätta så kallade lågtröskelmottagningar med sprutbyte för drogmissbrukare. Där ser man sedan 2002 en minskning av antalet problemmissbrukare. Vi borde inte vara sämre säger, Inger Stark (V), ledamot i Socialnämnden.

– Sprutbyte är en hälsopolitisk insats för en grupp utsatta människor och inte en narkotikapolitisk insats. Nu gäller det att arbeta för att det ska bli fungerande verksamheter och mottagningen får förutsättningen att nå ut till de brukare som så väl behöver vård och omsorg, säger Jackie Nylander (V), ersättare i socialnämnden.

Moderaterna har i samtliga instanser röstat mot sprutbyte.

Svensson/Vänsterpartiet Stockholm

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!