Öckerö kommun och banden till Marocko

Del 1 av 3 i serien Göteborgs skärgård

Göteborgs skärgård
Safi

Safi

Redan när jag var liten på 1950-talet och 1960-talet hörde jag prat om fiske utanför Afrika, dvs utanför Marocko. Namnet Said som är vanligt förekommande i nordafrika och Marocko förekom redan på den tiden som förnamn längs med bohuskusten. 1957 såldes fiskebåten GG 45 Solvåg från Rörö till Marocko. Det är den första belagda försäljningen av en fiskebåt från Öckeröarna till Afrika som jag kunnat hitta. Sannolikt finsn det även tidigare och fler. Det fanns alltså redan för 60-70 år sen kopplingar mellan fiskesamhällena på den svenska västkusten och Marocko.

Därför är det inte speciellt förvånande att Öckerö kommun sluter vänortsavtal med Safien ort i Marocko:

Vänortsavtalet, som huvudsakligen ska beröra skolfrågor, utbildning och demokrati, sluts på grund av att gymnasieskolan i Öckerö besökt Safi med skolskeppet T/S Gunilla under flera år.

Det var i mars 2012 som kommunstyrelsen bestämde att arbetet med ett vänortsavtal skulle inledas. I januari i år fattades det slutliga beslutet. I underlaget till beslutet fanns ingenting om den politiska situationen i Marocko eller om Marockos ockupation av Västsahara.

[…]

Några veckor efter Öckerös beslut skrev KD-politikern Håkan Olsson i en insändare i Torslanda Tidning att beslutet kan ge felaktiga signaler till Marocko och utnyttjas i PR-syfte. Olsson gick därmed emot sin partigrupp, som röstade för vänortsavtalet. Kommunstyrelsens ordförande Arne Lernhag (M) skrev ett svar där han medger att man ur demokratisk synvinkel kan ifrågasätta landets styrelseskick och att det i frågan om ockupationen av Västsahara finns skäl att ifrågasätta och fördöma landets agerande.

Drygt en månad senare ställde Vänsterpartiet, i en interpellation till kommunstyrelsen, frågan om det är möjligt för Öckerö kommun att främja demokrati.

– Politiker från Safi var här 2011. Bara det faktum att de kommer hit gör att de kan få en annan uppfattning om demokrati, svarade Arne Lernhag.

Han menade också att samarbetet bara är en formalisering av det skolutbyte som redan pågår och att det inte kommer att innebära något politiskt samarbete.

– Vi ser inte detta som att ett samarbete med Marocko, utan med staden Safi. Vi sysslar inte med utrikespolitik på kommunal nivå, sa han.

De borgerliga partierna som styr i Öckerö kommun har all röstat för vänortsavtalet medan vänsterpartiet och socialdemokraterna var emot:

– Beslutet är oroväckande eftersom Marocko är ett land som inte står för samma saker som vi. Konsekvensen kan bli att man inte tycker att det de gör är så farligt, säger Rolf Edvardsson (S), som reserverade sig när beslutet fattades i Öckerös kommunstyrelse.

– Vi reserverade oss huvudsakligen på grund av Marockos inställning till Västsahara, till exempel att de fiskar ut deras vatten, säger han.

När det gäller fiske i marockanska och västsahariska vatten finns det en rad fiskebåtar på plats som har svensk bakgrund. Flera av dem hade som sista kända svenska ägare fiskare som är hemmahörande i Öckerö kommun, närmare bestämt på Rörö. En är Ganthi VIII som ägdes av familjen Johansson på Rörö innan den såldes till Marocko och fick namnet Allotf3. Sopelagic är en annan båt som fiskar i Västsahara och som innan den såldes till företaget Sopelagic Ltd i Belize ägdes av familjen Ryberg på Rörö och hade namnet GG 144 Themis. Enligt företrädare för familjen Johansson har man idag ingen koppling till Ganthi VIII. Vem som äger Sopelagic är oklart.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series NavigationGer fisket Öckerö kommun ekonomisk tillväxt? >>
Advertisements