Omar Mustafa lämnar sossarnas partistyrelse

Omar MustafaEfter omfattande kritik av Omar Mustafa på grund av att denne i egenskap av företrädare för islamiska förbundet bjudit in diverse personer med antisemitiska åsikter till möten och liknande lämnar Mustafa sin suppleantplats i socialdemokraternas styrelse och också alla andra förtroendeposter inom socialdemokratin. Beskedet kom på lördagskvällen:

I början av veckan kom en kritik mot mig som i till viss del var saklig. Hur ska vi som antirasistiska organisationer säkerställa att hatpredikanter inte får legitimitet när vi möter dem eller debatterar mot dem.

Grundkritiken gick över till en klassisk utfrågning som de flesta engagerade muslimer brukar få; står jag för kvinnoförtryck, homofobi, antisemitism? Jag har återgett min syn på de stereotypa frågorna i ett flertal intervjuer och bl.a. i en artikel på Aftonbladet.

Kritiken och den sakliga granskningen av personer som väljs in i maktpositioner beblandades snabbt med ogrundade påhopp och konspirationsteorier om Islam, muslimer och muslimska organisationer.

Huvuddelen av den kritik som kommit handlade dock om det som nämns i det andra stycket och det är också där problemet ligger. Naturligtvis dök det också en massa ovidkommande saker som bottnar i islamofobi, naturligtvis har olika människor olika agendor osv. Men grunden, kärnan, i kritiken har hela tiden varit att han bjudit in antisemiter. Jag ser det som naturligt att han lämnade partistyrelsen i socialdemokraterna.

Som en konsekvens av detta vill jag också se att moderaterna tvingar Abdirisak Waberi att lämna moderaterna. Waberi har bjudit in till samma typ av möten som Mustafa, har varit företrädare för samma organisation, har offentligt uttalat stöd för kvinnomisshandel, patriarkalt månggifte och sharialagar.

Problemet med Omar Mustafa är inte att han avgår, utan att han blev vald, trots att han är fundamentalistisk muslim. Problemet ligger inte hos Mustafa, utan hus socialdemokrater som Veronica Palm och Anna Ardin och som fört fram honom som kandidat och försvarat honom. Det är inget problem med muslimer på förtroendeposter, det är ett problem med reaktionära och fundamentalistiska muslimer.

Islamiska förbundet som Omar Mustafa företräder är om jag förstått det rätt en organisation som står för reaktionära och fundamentalistiska åsikter. Det får de gärna göra, men det där ingenting som jag tilltalas av eller som borde tilltala socialdemokrater eller moderater.

Intressant?
Bloggat: Moberg, Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements