Evigt liv?

Medvetandets gåtaBoknytt
Medvetandets gåta
Jonathan Lindström
Norstedts
ISBN: 9789113041483

Evigt liv?

Detta är en bred populärvetenskaplig bok där författaren läser, funderar och talar med olika experter och läsaren i lättsam samtalsstil – om alltid intressanta ämnen. ”Medvetandets gåta – Om hjärnan, själen och konsten att kila runt hörnet” börjar med historiska föreställningar om själen och döden.

Huvudparten av boken ägnas åt hjärnans funktion, medvetandets natur, och vår svårförklarbara upplevelseförmåga. Spännande resonemang om den eviga frågan kring hur materia/hjärna kan konstruera ”själ”/upplevelser. Vilket tydligen mest sker i det allra yttersta av våra sex hjärnbarkslager.

Detta sker med hjälp av ”qualia”, olika ”delar av upplevelse”, som tillsammans ”bygger upp den samlade upplevelsen”. ”De kan tänkas ha likheter med mycket lokala elektromagnetiska fält, och skulle kunna beskrivas som koordinataxlar eller vektorer med fältstyrkor som avtar exponentiellt.” (från ordlistan). Nej, jag begriper heller inte detta…

Inget i vetenskapen talar för en fristående själ – den är en funktion av hjärnan (och qualia…). MEN vi kan ändå leva vidare i all evighet spekulerar arkeologen och vetenskapsförfattaren Jonathan Lindström vilt. Om nämligen universum är oändligt så måste det även på andra håll i kosmos rent statistiskt kunna uppstå kopior av dig!

Din kropps atomer byts ut på några år, men du är ändå du eftersom även de nya atomerna bildar ett mönster som är du (fast du består av ny materia). Om du fryses ner i 500 år och väcks upp så är även då du. Så om det finns människor i världsalltet som är exakt lika dig i materiauppbyggnad, mönster, DNA och minnen, är inte de också du, ställs frågan i boken.

Författaren inbillar sig att denna insikt om ett slags ”evigt liv” för varje individ skulle kunna ersätta religiösa föreställningar som tröst inför dödens trista oundviklighet. Glöm det säger jag.

Jag kan inte föreställa mig att vanligt folk på dödsbädden leende skulle säga till sina gråtande anhöriga att: ”Torka tårarna. Imorgon lever jag säkert vidare i Andromedagalaxen eller nåt. Jag slår en signal därifrån.”

Hans Norebrink

PS Det finns även intressanta saker i boken om våra jägarsamlarförfäder, djurens ”själsupplevelser” från fiskar och uppåt, schimpanserna, medlidande, samarbete, empati, livslust, depressionsbekämpning, identitet, altruism, skvaller, hierarki, språk, vår mänskliga socialitet, artificiellt kött och artificiella sällskapsdjur. Samt roliga övningar och bara en sida tråkig matematik.

Läs mer: Kulturen, BBL,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken på Bokus

Köp boken hos Adlibris

Advertisements