Löfven ska delta i möte med Bilderberggruppen

Bilderberggruppen är en slags herrklubb för internationella makthavare. En klubb med möten där världens makthavare från näringsliv, utbildningsväsen och politik kan mötas. Bilderberggruppen är centrum i många konspirationsteoretikers världsbild då gruppen bland dem anses vara världens hemliga skuggregering. Något som naturligtvis bara är trams. Men det är ett av många forum där världens makthavare möts. Ett annat är World Economic Forum i Davos och en klubb och ett möte som liknar Bilderberggruppens är Sun Valley Conference.

Bilderberggruppen möts en gång om året och har sitt namn efter det hotell där man träffades första gången år 1954. Det är alltså lite olika deltagare varje gång, men de tillhör i allmänhet den traditionella eliten i väst världen, ofta de delar av den med konservativ och gammaldags åsikter. Såväl politiker som företagsföreträdare och makthavare från olika universitet deltar. Gruppens möten omges stort hemlighetsmakeri och bevakas noga.  I jämförelse har Sun Valley-konferensen delar av eliten som kanske representerar lite en annan del av makten med centrum i medie- och IT-industrierna i USA.  Det sägs att inget händer i Hollywood utan att Allen & Company har sit finger med i spelet.

Medan Bilderbergruppen har en styrgrupp där bland annat svenske Jacob Wallenberg är med och är en institution för traditionella makthavare i väst så ordnas Sun Valley-konferensen av miljardären Herb Allen Jr och hans investmentföretag Allen & Company och har mindre institutionell prägel.

2011 deltog tre personer från Sverige, Carl Bildt, Jacob Wallenberg och handelsminister Ewa Björling, 2012 Jonas Bonnier, Gunilla Carlsson och Jacob Wallenberg i år ska bland annat Jacob Wallenberg och Stefan Löfven delta. Det sistnämnda har mötts av kritik:

Enligt Göran Greider kan Stefan Löfvens deltagande tolkas på olika sätt.

– I bästa fall förstärker det bilden bland de egna väljarna att han har ett stort näringslivsintresse. I sämsta fall att han står alldeles för nära det ekonomiska etablissemanget, säger Göran Greider.

Samtidigt tillägger Greider att han inte tror på de absolut värsta konspirationsteorierna kring Bilderberg-gruppen, som exempelvis att de styr världen i det fördolda.

– Men jag tycker att det känns tråkigt att han ska delta, jag tycker hellre att han skulle markera någon slags tillhörighet till de progressiva krafterna i samhället, säger Göran Greider.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements