Borgarnas människosyn ovetenskaplig

Tänka snabbt och långsamtBoknytt
Tänka snabbt och långsamt
Daniel Kahneman
Volante förlag
ISBN: 9789175032498

Borgarnas människosyn ovetenskaplig

Socialism kan låta bra i teorin, men funkar inte i praktiken för den går emot människans natur. Till leda har såväl högern som många vanliga människor kastat detta slutliga dräpande argument i ansiktet på oss vänstermänniskor.

Men numera forskas det brett om människans sanna natur – ända in i hjärnan. Och på historiens soptipp hamnar inte bara de extrema vänsterillusionerna om mänsklig godhet och formbarhet. Vetenskapen sopar även mattan med högerns gamla trista syn på människans natur – som obotligt självisk.

Enligt liberalism, kapitalism, marknad och nationalekonomi är människan egoistisk, individualistisk, logisk, rationell, förnuftig och välinformerad. Men psykologisk forskning visar att människan även är osjälvisk, gruppsolidarisk, ologisk, ”irrationell”, känslodriven och ofta bara fläckvis informerad när hon gör sina val.

Det slår amerikanske Nobelpristagaren och ekonomiprofessorn vid Princeton University, Daniel Kahneman, fast i sin uppmärksammade 500-sidorsbok, som redan getts ut i trettio länder, och sålts i över en miljon exemplar. Den vänder upp och ner på många missförstånd.

I boken ges uttryck för en av mig länge efterlängtad förändring. Människans medfödda arv av beteendetendenser har blivit så uppenbart att man inte längre talar om evolutionspsykologi, utan bara om psykologi. Att även vårt psyke är frammejslat av det naturliga urvalet tas som den självklarhet det är (den uråldriga religiösa kropp-själ-uppdelningen äntligen bortrensad).

I boken kallas de utvecklingsmässigt äldre, mer känslostyrda och mer omedvetna delarna av hjärnan för System 1 (det som andra djur mest styrs av). De evolutionärt yngre, mer förnuftsmässiga och mer medvetna delarna av hjärnan kallas System 2.

System 1 tänker intuitivt, fort, enkelt, svart-vitt. System 2 tänker kontrollerat, långsamt, mångfacetterat. nyanserat. Vi tror vi tänker som S2, men är samtidigt mentalt begränsade av S1. Vi är djur, inga datorer.

Hans Norebrink

Läs mer: SVD1, 2AB, IBT, ArbB, UNT, Gradvall, Kulturbloggen, Jeding, Flyktlinjer,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken på Bokus

Köp boken hos Adlibris

Advertisements