Äkta vihet

9789187852428_large_manniskans-vasenBoktips
Människans väsen
Martin Buber
Dualis
ISBN: 9789187852428

Äkta vihet

Den sympatiske judiske religionsfilosofen Martin Buber (1878-1965) är mest känd för sin dialogiska princip, utryckt i ”Jag och Du”, också utgiven av Dualis (totalt har man gett ut tio av Bubers böcker). ”Människans väsen” är en vidareutveckling av ”Jag och Du”.

Buber tar i sin bok om människans väsen upp olika filosofer och deras jakt på säkerhet och mening för människosläktet, samt deras sökande efter vårt väsen. Själv menar Buber att såväl steril individualism som anonym kollektivism är sidospår. Det sanna viet finns bara i de äkta samtalande personliga relationernas i de småskaliga gemenskaperna. Och det är i dessa mellanmänskliga möten människans väsens står att finna. Verkligt liv är möte.

Hans Norebrink

Läs mer: SVD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Köp boken på Bokus

Köp boken hos Adlibris

Advertisements