Ny kritik mot sossarnas styrelseval

Abdo Goriya

Abdo Goriya

Denna gång gäller det kritik från Thomas Bodström om bristande demokrati och kritik mot att Abdo Goriya föreslås till omval i den lokala partistyrelsen i Stockholm. Kritiken framförs av Kurdo Baksi i Aftonbladet och handlar om att Abdo Goriya skulle vara anhängare av diktaturen i Syrien:

Den 9 december 2012 såg jag med egna ögon Abdo Goriya fungera som värd för ett möte med svensk-syriska anhängare till Bashar al-Assad på Tensta Träff i Stockholm. Det hela blir inte bättre av att Stockholms arbetarekommun känner till Goriyas samarbete med den syriska regimen: Goriya har bland annat anordnat flera socialdemokratiska resor till Baath-partiets Syrien och ordnat möten med Bashar al-Assads premiärministrar i Damaskus.

Abdo Goriyas relationer med den syriska regimen är ingen hemlighet vare sig för arbetarekommunen eller för medierna. De uppmärksammades intensivt i maj 2010, tio månader innan upproret bröt ut. Då greps nämligen Abdo Goriya misstänkt för att ha förberett kidnappning av dottern till Ayman Alloush, charge d’affaires på den syriska ambassaden i Stockholm. Gripandet hade sin bakgrund i avlyssningen av de telefonsamtal som dagligen ägde rum mellan den syriska ambassaden och Goriya. Offrets ”brott” var att hon blivit kär i en svensk kille. Sedermera frigavs Abdo Goriya men ingen kan förneka dennes nära kontakter med den syriska ambassaden i Stockholm.

Det är svårt att hitta riktiga bevis på att Goriya är Assad-anhängare men däremot finns det gott om belägg för långvariga motsättningar mellan Baksi-familjen med vänner och Goriya med vänner inom socialdemokraterna i Tensta, Hjulsta och Stockholm. Konflikten kan ha såväl personliga, politiska (olika syn på socialdemokratisk politik, demokratisyn), etniska och religiösa dimensioner (Baksi är en familj av kurdiskt och muslimskt ursprung medan Goriya har kristet syrianskt/assyriskt ursprungI.

Goriya förnekar också all koppling till diktaturen i Syrien samt att mötet som Baksi hänvisar till skulle ha handlat om Syrien och bestått av Assad-anhängare. Det finns visserligen end el indicier på att han Goriya haft goda förbindelser med den syriska regimen, mend et betyder inte att han måste vara regim-anhängare idag,

En ny socialdemokratisk förening ska ha bildats i Tensta-Hjulsta av Nalin Pekgul (syster till Kurdo Baksi) med flera i protest mot Goriya:

När mötet börjat öppnas dörrarna och in strömmar ett hundratal personer, bänkar sig i salen och röstar sedan på Abdo Goriya och lanserar fyra andra kandidater som har det gemensamt med ordföranden att de tillhör den syrisk-ortodoxa kyrkan. De nytillkomna kommer från samma håll, också prästen är med, styr och ställer. Valkommitténs förslag slås sönder. De andra i salen, nu i minoritet, känner igen bara några få av de nytillkomna, undrar naturligtvis om de är med i partiet, om de över huvud taget bor i Tensta.

När saken senare kontrolleras visar det sig att många blivit partimedlemmar dagarna före mötet, flera bor inte i Tensta.

[…]

Protester från de förfördelade partimedlemmarna till Stockholms arbetare­kommuns ledning hjälpte föga.

Bosse Ringholm, då ordförande i arbetarekommunen, säger nu att han aldrig uppfattat någon kritik mot Abdo Goriya.

– Jag har uppfattat det som att han alltid haft gott förtroende från partiorganisationen och från medlemmarna i Tensta.

Att det bildades en ny partiförening, på grund av Abdo Goriyas handlande, vill Bosse Ringholm inte riktigt kännas vid – »Det bildas så många partiföreningar« – men att Nalin Pekgul, Vicky Söder och andra socialdemokrater i Tensta bildade Hjulsta socialdemokratiska förening, som fortfarande finns och har hälsan, för att slippa Goriya är ingen vild gissning. Det är väl känt att Nalin Pekgul, ordförande för Sveriges s-kvinnor, inte har ett enda politiskt uppdrag i Stockholm för att hon vägrar befinna sig i samma politiska sfär som Abdo Goriya.

Abdo Goriya har också förekommit i diskussionerna om oetiskt värvande av medlemmar som främst berörde ett antal moderata politiker:

Det är heller ingen vild gissning att när Cheko Pekgul, gift med Nalin Pekgul, i februari 2010 på Newsmill kommenterade moderaternas påstådda valfusk och hävdade att problemet var mer komplext än så, hade han Abdo Goriya i tankarna. Moderater påstods ha betalat Rinkebybor för att rösta på vissa kandidater med invandrarbakgrund, Cheko Pekgul menade att den spärr som finns för att inte ställa vilken svensk som helst på vallistorna inte finns hos något parti när det gäller invandrare som vill upp.

Den viktigaste anledning till att Goriya sitter i socialdemokraternas stockholmsstyrelse tycks vara att han värvar mycket nya medlemmar och väljare. För mig tyder detta på att det handlar om samma typ av assyrisk/syrianska klanpolitik som moderaten Metin Ataseven i Södertälje och andra ägnar sig åt. Samma typ av agerande tycks även finnas bland invandrade somalier.

Mest känd är dock Abdo Goriya för misstänkt inblandning i en kidnappningsaffär år 2010.  Affären involverade bland annat en syrisk diplomat. Goriya släpptes dock efter ett tag och har aldrig åtalats för något i samband med kidnappningen. Han misstänks inte heller för brott. Kidnappningsaffären är en av de saker som visar att Goriya i alla fall tidigare hade goda kontakter med den syriska ambassaden. Något som inte nödvändigtvis gör honom till Assad-anhängare även om det verkar misstänkt.

Oavsett vad som är rätt i denna affär bidrar den till att ytetrligare minska förtroendet för politiker och politiska partier bland vanligt folk. Speciellt vad det gäller socialdemokraterna. Dessa interna strider i det socialdemokratiska partiet som utspelas inför öppen ridå i riskmedia är inte bra för någon. Allra sämst är det förstås för socialdemokraterna som uppenbarligen är ett parti med svåra demokratiska problem internt.

Intressant?
Bloggat: Sjölander,
Mer: MV, DN, SR1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements