Dom i omfattande karusellhandel

Svenska aktiebolag användes för att lura ett annat EU-land. Syftet med företagens verksamhet var att lura den danska staten på mervärdesskatt. De två personerna i Skåneregionen åtalades förra året för grova bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Efter att de tilltalade överklagade sina domar från tingsrätten på 1 respektive 1,5 års fängelse, skärptes nu fängelsestraffen i hovrätten till 3 år för vardera tilltalad.

De två dömda personerna hade ägnat sig åt omfattande gränsöverskridande handel mellan företag i Sverige, Danmark och Tyskland. I denna verksamhet användes två svenska bolag, TLC Handel AB och Eurowide Link AB för att kunna göra momsfria inköp från danska leverantörer för att sedan sälja varorna svart, det vill säga utan utgående moms, i Danmark.

–  Fenomenet är vanligt förekommande men ofta svårutrett eftersom utredningarna kräver samarbete mellan brottsbekämpande myndigheter i flera EU-länder. I detta fall fick vi stor hjälp av danska myndigheter, berättar Björn Rosenlöf, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Normalt är den som säljer varor skyldig att redovisa mervärdesskatt (utgående moms) på försäljningen och betala in skatten till staten. Vid omvänd skattskyldighet är det i stället köparen som är skyldig att redovisa utgående moms och betala den till staten. Vid handel inom EU:s momsområde gäller omvänd skattskyldighet när en vara transporteras mellan två länder och under förutsättning att köparen åberopar ett giltigt momsregistreringsnummer i sitt land (så kallat unionsinternt förvärv, UIF). Samma regler gäller alltså i Danmark och Sverige.

TLC Handel såväl som Eurowide har gått i konkurs.

Svensson/Ekobrottsmyndigheten

Intressant?
Mer: SR1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements