Ingen Människa är Illegal får Stig Dagermanpriset

Ingen Människa är IllegalStig Dagermanpriset är ett svenskt litterärt pris, utdelat sedan 1996 av Stig Dagermansällskapet (har inte uppdaterat sin hemsida på flera år) och Älvkarleby kommun till den som man anser ”i Stig Dagermans anda ha verkat för att värna om det fria ordets betydelse och tillgänglighet”.

Prisutdelningen sker första veckoslutet i juni varje år vid en ceremoni på Laxön i Älvkarleby. Prissumman är på 50 000 kronor. Vid två tillfällen, 2004 och 2008, har priset tilldelats en person som senare under året också tilldelats Nobelpriset i litteratur.

I år har priset gått till nätverket Ingen Människa är Illegal. Motiveringen låter som följer:

Det låter som en rad i en dagsvers av Stig Dagerman. Det borde ropas ut över världen varje dag: Ingen människa är illegal!

Nätverket Ingen människa är illegal (IMÄI) får årets Dagermanpris för att de verkställer budskapet i handling.

I en tid när miljoner och åter miljoner människor stämplas som illegala – i USA, i Burma, i Grekland, i Sverige, överallt på jorden – måste det sägas: ingen människa föds illegal och ingen enda människa är illegal.

I högtidstal förskriver sig politiska ledare till idén om alla människors lika värde. Men få försöker omsätta idén om människovärdet i handling. Nätverket IMÄI pratar inte mycket. I stället handlar de i solidaritet med jagade människor som tvingas att gå under jorden därför att de sökt sig till ett drägligare liv på en annan plats – så som vi som befolkar denna jord har gjort sedan tidernas begynnelse.

IMÄI:s verksamhet betraktas ibland som civil olydnad. Man bör snarare kalla den civil medmänsklighet. I Stig Dagermans tänkesätt ingick rätten till civil olydnad. Han bar ett mod som vi bör hylla, inte fördöma. IMÄI går på tvären mot dagens tänkesätt. De bär arvet efter Dagerman vidare mot framtiden. Därför får de årets pris.

Intressant?
Mer: ArbB, UNT, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements