Sametingsval idag – störst blir parti som är mot nuvarande renlagstiftning

SametingetIdag är det val till Sametinget i Sverige. Omkring 8 000 samer är registrerade för att rösta. Vilket är en liten andel av de samer som finns i Sverige. Riktigt hur många som finns vet ingen, men nånstans mellan 20 000 och 50 000 samer är det troliga. De flesta svenska samer bor i städer och många pratar inte samiska.

En opinionsundersökning visar att Jakt & Fiskesamerna kommer att bli största parti i Sametinget. Partiet är redan nu största parti och enligt de undersökningar som finns kommer partiet att få 19% av rösterna. Näst största parti blir, enligt opinionsundersökningen, Samelandspartiet med 9% och tredje parti blir Min Geaidnu med 8%. Opinionsundersökningen är dock mycket osäker då 41% av de 500 tillfrågade säger att de är osäkra på hur de ska rösta. Så siffrorna måste tas med en stor nypa salt.

Jakt och Fiskesamerna vänder sig mot den nuvarande rennäringslagstiftningen då den ensidigt gynnar en mindre grupp av samer, renägarna. Det finns även andra samiska partier som har kritik mot nuvarande lagstiftning kring rennäring och samer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements