Att flyktingbarn polishämtas på BUP är inte okej

Barn som visats på BUP gör det för att de är sjuka, Psykiskt sjuka. Det gäller alla barn som är på BUP. Ingen av dem mår bra av att polisen kommer till vårdinrättningen. Vilket polisen gör ibland för att hämta flyktingbarn som fått negativt besked på asylansökan och ska utvisas:

Det händer att gränspolisen går in på barnpsykiatriska kliniker, BUP, och där hämtar ungdomar som ska avvisas.

Det finns ingen gemensam praxis. På barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Malmö säger man nej, medan andra kliniker har valt att samarbeta med polisen.

Ett exempel är BUP i Jönköping, där 15-årige Ahmed från Afghanistan hämtades av polisen och sattes på ett specialchartrat plan till Italien.

– Jag vaknade av att det stod fyra poliser vid min säng, två på varje sida. De lyfte upp mig och bar ut mig till en väntande ambulans, säger Ahmed.

Det var den 9. november förra året. Ahmed hade då varit tvångsinstagen på BUP i Jönköping i tre veckor. Han minns inte mycket från den tiden:

– Jag fick tabletter och sov mest hela tiden, säger han.

Vårdpersonal ska vårda, inte leka extrapoliser. Det är olämpligt att vårdanställda samarbetar med polisen för et kan innebär att människor som är i stort behov av vård inte söker hjälp. Något som gör samhället osäkrare och otryggare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements