Mitt i ondskans rike

För en sång och hundra sångerBoknytt
För en sång och…
Liao Yiwu
Lindskog förlag
ISBN: 9789185311439

Mitt i ondskans rike

Tre gånger tvingades författaren/poeten Liao Yiwu skriva sin uppmärksammade verklighetsskildring ”För en sång och hundra sånger – Vittnesbörd från ett kinesiskt fängelse”. Två gånger blev boken – som jämförts med Solzjenitsyns Gulagarkipelagen – beslagtagen av den kinesiska säkerhetspolisen.

De senare studerade bokmanuskriftet noggrant i samband med att Liao Yiwu tvingades att uthärda fyra vämjeliga fängelseår för att i en dikt ha kritiserat massakern på den Himmelska fridens torg 1989. Nu är boken översatt till engelska, tyska och franska och spridd över världen.

Ledarna i diktaturen Kina kan alltså på intet sätt låtsas vara ovetande om de mardrömslika förhållanden som råder i landets fängelser. De vet och de är därför ytterst ansvariga. Bra att veta när västs affärshungrande ledare lismande och leende frotterar sig med de högsta topparna i det så kallade kommunistpartiet.

Det är dessa som upprätthåller tortyren i fängelserna. Det är partielitens händer som stoppar fångars huvuden i latrinhinkar. De som ger elchocker i blottade ändtarmsöppningar. Som låser in fångar i mörkerlådor. Kör upp fingrar i fångars näsor. Doppar deras stjärtar i hett vatten. Tvingar dem att äta skit och dricka urin. Kör upp pepparkorn i ändtarmen. Tvingar dem att onanera åt varandra. Etcetera.

Det är det kineskommunistiska partiets ledare som avhumaniserar såväl vakter som fångar. Som gör fängelserna till ett helvete av godtycke, småsinthet, lismande, hämndlystnad, sadism, aggression, förräderi, hat, svek, kryperi, kappvändande, feghet, girighet, blodtörst, hyckleri, våld, våldtäkt, hejdukeri, nepotism, grymhet, opportunism, lögn, korruption, maktmissbruk, bitterhet. slavarbete, svält.

Som knäcker demokratiförkämpar och får dem att bli cyniska karriärister tvångsbesatta av pengar. Som pratar om idealism men bygger ett samhälle av totalitär materialism. Som i varje enskild fångcell i jättelandet reproducerar de kränkande inhumana klassklyftorna i det nya Kina.

Vars förnedring av människor och människan når de ofattbara djup boken skildrar så levande, skrämmande och skickligt. Vars mörka själar lämnat allt vad socialistiska ideal heter.

Hans N. Bengtsson

Läs mer: SVD1, 2, 3GP, AB, NT, HD, LM, LTZ, Dagen1, 2DT, Low Life, KB, HN, ÖA, DN1, 2, 3, GD, FB, NSD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements