Allvarligt polisövergrepp när mannen i Husby sköts?

Om det som står i finska tidningar är sant begicks sannolikt ett mycket allvarligt polisövergrepp när polisen sköt en äldre man vid ett polisingripande i Husby. Det är detta ingripande med dödlig följd som verkar ha varit den händelse som utlöste kravallerna som nu skakat Stockholm i flera dagar. Finska Hufvudstadsbladet skriver:

Offrets hustrus bror Risto Kajanto, som bor i Ackas, säger att systern fortfarande är i chock. Det är även han.

[…]

– Paret hade ätit på restaurang och när de kom ut var där ett gäng som hotade min syster. Hennes man gick för att hämta en kniv, för att skrämma dem. Han samlade på puukko-knivar, det var inte en machete som tidningarna skrev. Han steg ut på balkongen med kniven i handen och hoppades att gänget skulle försvinna.

Snart var poliserna på plats.

– Min syster och hennes man var inte säkra på att det verkligen var polisen som knackade på och vågade därför inte öppna dörren. De ropade att allt var okej, men polisen kom in med våld.
Kajanto vet inte om mannen då hotat polisen med kniven eller hur det gick till.

– De sköt honom i huvudet. Min syster är ögonvittne till det.

Enligt Risto Kajanto var den skjutne mannen en liten späd person och paret hade varit gifta i 40 år.

Det som finns i finska tidningar är andrahandsuppgifter och därmed lite osäkra. Men misstankarna om att polisen kan ha begått ett allvarligt övergrepp vid ingripandet stärks av att man till en början gick ut med falska uppgifter om fallet. Detta måste verkligen utredas skyndsamt.

Helst skulle det hela naturligtvis utredas av personer som inte är anställda av polisen. Så som man gör i Storbritannien och Norge där det finns oberoende myndigheter som utreder polisers misstänkta brott. Det är dags att vi får en sådan myndighet i Sverige. Tyvärr finns ingen sådan myndighet så vad vi kommer att få är en utredning gjord av den skjutande polisens kollegor (om än inte när arbetskamrater) som vi inte kan lita på.

Intressant?
Media: AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jag är inte ett dugg förvånad över det hela.
    Svensk polis är mycket hårdare mot invandrare.Jag som kommer fr ett annat land och -OBS!-KVINNA och har ett europeisk utseende,har varit trakasserad även misshandlad av den svenska polisen för ingenting!Bara att jag var berusad.Kommer aldrig glömma det!Dessutom ljuger den svenska polisen,man kan inte lita på de.De är som mafia och försvarar varandra.De missbrukar sin makt.Känns att det är bara makttörstiga sadister som jobbar där.

    • Så vitt jag vet skiljer den svenska polisen sig inte från andra länders på den punkten och om de skiljer sig så är de bättre än de poliskårer jag känner till lite närmare, dvs Danmark, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Alla poliskårer i alla länder begår övergrepp.

  • Pingback: Husby: Polis misstänkt för vållande till annans död | Svensson()