Polisens tröttsamma påståenden om kravaller

Nästan varje gång det blir nån typ av kravaller i Sverige, vilket betyder nästan varje år, så kommer samma uppsättning tröttsamma påståenden från polisen. Det är bara kriminella som deltar, det är ”yrkesaktivister” som leder det hela, det samordnas mellan städerna, det är organiserade vänsteraktivister som samordnar och organiserar kravallerna.

Det finns kriminella, eller rättare sagt tidigare dömda, som deltar i kravallerna. Det kanske beror på att de är unga fattiga män från arbetarklassen. En grupp som är överrepresenterad bland människor som begått brott, en grupp som alltid är överrepresenterad i upplopp. Det betyder inte att dessa ungdomar deltar i kravaller och oroligheter för att de är brottslingar. Det kan vara så ibland, men det vanliga är att de deltar i upplopp för att de är fattiga arbetargrabbar med dåliga erfarenheter av polisen.

Vänsteraktivister brukar också ofta vara med. Inte för att de åker runt i olika städer och samordnar och organiserar utan för att många vänsteraktivister också är unga arbetarklassmän och medelklassmän med dåliga erfarenheter av polisen och dessutom en övertygelse om att polisen alltid går maktens ärenden och är till för att förtrycka folk. Vi kan tycka vad vi vill om det, men kan konstatera att det är så.

En av polisen uttalade uppgifter är att bevara det bestående samhället. Att försvara de maktförhållanden som finns, att företräda makten, att stoppa uppror och samhällsomstörtande verksamhet. Vänsteraktivister vill förändra samhället i grunden. Det är naturligt att poliser och vänsteraktivister hamnar på olika sidor när det handlar om upplopp och kravaller. Något som inte betyder mer än det jag just nu hävdat. Det betyder inte det är ”yrkesaktivister” eller vänsteraktivister som styr, samordnar och organiserar kravaller. Jag tror också det är att grovt överskatta vänsteraktivisters inflytande och betydelse att tro det. Men sannolikt är det vänsteraktivister som styr in kravaller på att angripa polisstationer istället för brandmän och ambulanser, istället för att bränna bilar. Polisstationer är ju ett rimligt mål när man är missnöjd med polisen, med maktförhållandena i samhället etc. Grannarnas bilar eller skolor är det inte. Sen är ju inte vänsteraktivister och unga arbetarklassmän som dömts för brott avskilda kategorier. En en ung man från en förort eller nån annan stans kan ju vara både delarna.

Bland dem som åkt fast, gripits, i samband med upploppen är en hög andel tidigare dömda för olika brott. Det finns flera anledningar till det, många poliser känner igen dem, de är ungdomar, unga män, med taskig självkontroll och problem med sin aggressivitet och förekommer i först ledet i kravaller. Det gör också de mest korkade sakerna under kravaller och utsätter sig därmed för större risk att bli gripna. Men det betyder inte att de skulle utgöra majoriteten av de som deltar i kravaller. Eventuellt skulle de dock kunna utgöra majoriteten av de som tänder eld på bilar.

Sen är det bara trams att detta skulle vara det värsta utbrottet av förortskravaller så här långt som en del poliser hävdar i media. Upploppen i Göteborgsområdet som spred sig till Stockholm, Uppsala, Falkenberg och många andra orter år 2009 varade i ett par månader med incidenter, om än in varje dag, så varje vecka. Organiserad samordning och sådant mellan städer är också rent bullshit. Rena påhitt, fri fantasi.

Intressant?
Mer: Röda Malmö, Moberg, Deeped, Internationalen1, 2,
Borgarmedia. SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SR1, 2, 3, 4, 5, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements