Fängelsestraff är inget självändamål

Fängelse finns tydligen i straffskalan för sexköpsbrott. Ingen har dömts till fängelse för sexköp. Det finner DN upprörande. Att 21 personer dömts till fängelse för snatteri finner DN helt normalt. Det finner jag upprörande. Ingen blir bättre av att sitta i fängelse, ingen mår bra i fängelse och fängelsestraff kostar samhället en massa pengar.

Det finns ingen anledning till att döma folk till fängelse för småbrott som sexköp och snatteri. Därför är felt att det finns folk som dömts till fängelse för sådana brott, inte at ingen dömts till fängelse för sexköp. Olaga hot som DN också jämför med är i all fall i min tankevärld ett värre brott och att fler döms till fängelse för det är helt rimligt.

Sexköpslagen har sannolikt varit effektiv ändå. Sverige har en förhållandevis liten prostitution jämfört med andra länder. Troligen har sexköpslagen spelat roll för det, men Sverige hade också mindre prostitution än Danmark och Tyskland redan innan sexköpslagen infördes.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements