Virtuella valutor används för penningtvätt

lricon-285x95Den mest kända virtuella valutan är bitcoin. Det är valutor som finns och används på internet och som inte är knutna till någon verklig valuta eller något land. Meningen är att det ska användas istället för verkliga valutor. Genom att för verkliga pengar, förvärvade genom kriminalitet, köpa virtuella valutor tvättar brottslingar sina svarta pengar. De växlar tillbaka till verkliga valutor i något annat land än där de ursprungligen köpte den virtuella valutan och vips är pengarna vita.

Det är precis så som ett stort antal kriminella har gjort när de tvättat pengar via den virtuella valutan Liberty Reserve (LR):

Enligt åtalet ska det ha gått till så här: Vem som ville kunde, utan identitetskontroll, öppna ett konto i Liberty Reserve. Kontoinnehavarna kunde göra betalningar med varandra i en sorts digital valuta, kallad LR.

För att sätta in pengar i systemet krävdes en tredje part, en växlare – de fanns till exempel i Malaysia, Ryssland, Nigeria och Vietnam. De växlade in pengar från kontokort, sedlar, postväxlar etc till den digitala valutan LR. För att ta ut LR i vanliga pengar krävdes en växlare igen. Flera lager av anonymitet gjorde transaktionerna nästan omöjliga att spåra.

Enligt åtalet har mer än 40 miljarder kronor i svarta pengar tvättats vita genom LR de senaste sju åren. Huvudsakligen är det kriminella som använt systemet, säger åklagaren. Det handlar om narkotikahandlare, barnpornografibrottslingar, kreditkortsförfalskare, datahackare och identitetstjuvar.

Sju av bolagets anställda omfattas av åtalet, däribland Arthur Budovsky som grundade bolaget i Costa Rica år 2006. Anställd har gripits i Spanien, Costa Rica och USA. Även Sverige är berört av härvan då några servrar beslagtagits här. Budovsky var tidigare US-amerikansk medborgare men avsade sig medborgarskapet för två år sen.

Virtuella valutor är inte samma sak som virtuella pengar. Det senare är de pengar som finns i olika onlinespel, i virtuella världar. Detta är inte riktiga valutor men det händer att de kös för verkliga pengar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements