Frankfurt : Blockad mot ECB

Blockupy

Mer än 3000 människor omringade och stängde ner Europeiska Centralbanken (ECB) under flera timmar under gårdagens (fredag) morgon som en del av Blockupyprotesterna mot nedskärnings- och åtstramningspolitiken i Europa. Det var även andra protester i andra delar av Frankfurt mot andra kapitalistiska institutioner.

– Vi uppnådde vårt mål med att blockera Eurotornet med massblockader som vi offentliggjort att vi skulle göra. ECB representerar inte bara den europeiska krishanteringen vilken tjänar de största bankernas intressen; det är också en del av Troikan och därför en central aktör i politiken som gör människor fattigare och som hotar folkets existens i europa, speciellt i de sydeuropeiska länderna. Krispolitik dödar, sa Roland Süß, talesperson för Blockupy. – Att ta steget från offentliga protester till civil olydnad är nödvändigt.

Ani Dießelmann, också från Blockupy Frankfurt, tillade: – Med kraftfulla aktioner gjorde vi klart att vi säger ”Nej!” till den dominerande politiken som leder till hunger samt exploatering av människor och naturresurser: i korthet: nej till kapitalismen och till dess vardagskonsekvenser som låginkomstarbeten, socialt utestängande, den trängande bristen på billiga bostäder och till rasistiska deportationer.

Efter blockaden av ECB protesterade man på andra ställen, bl.a. framför Deutsche Bank, talade om de inhumana arbetsvillkor i världens textilindustri och krävde rätten till staden till folket istället för till fastighetsföretagen. Med en så kallad ”care mob” och en dansande proteste drog aktivisterna också blickarna till effekterna till krispolitiken på omsorgsarbete och hur denna politik slår mot kvinnor.

På flygplatsen protesterade 800 personer mot deportationer och rasism. Demonstranterna fick inte lov att protestera i Terminal 1 trots att man hade en domstolsorder från igår som gav ett explicit tillstånd till att mötas i terminalen, dock inte fler än 200 personer. Blockupys talesperson Thomas Occupy menade att det handlade om demokratiska övergrepp från vakter och polis:

– Polis och väktare använder alla möjliga lögner för att upphäva friheten att samlas och att underminera domstolens beslut. Protester mot rasism och mot det europeiska deportationssytemet hör hemma i en terminal, inte på en grön äng!

Aktionsdagarna mot nedskärningspolitiken fortsatte på fredagseftermiddagen med en offentlig diskussion. Idag, lördag, ska en stor demonstration äga rum. Den startar kl 11 på Baseler Platz och det slutgiltiga stormötet kommer hållas 3.30 på eftermiddagen framför ECB. Samtidigt kommer protester i mer än tio europeiska städer hållas under parollen ”Förenade mot Troikan!”

Svensson/Motkraft

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements