En sorglig dag

Idag ska jag på en begravning. En vän sen mer än 30 år tillbaka ska begravas. Första gången vi stötte ihop var under Kungstorgsockupationen 1976. Cancern tog hans liv. Bra människor ska inte dö så tidigt. För vi är ju fortfarande unga. Så känns det i alla fall. Vi har ju många torg kvar att ockupera. Men Björn Rönnblad kan tyvärr inte var med nästa gång.  Förutom i minnet och våra själar då. Har man känt någon så länge, varit med i samma parti så länge, protesterat, debatterat, demonstrerat tillsammans i så många år så delar man många erfarenheter och upplevelser. Så nästa gång vi ockuperar ett torg så finns Björn Rönnblad med oss. Om än inte i fysisk form. Men inuti.

Dödsannonsen för Björn Rönnblad i GP uppmanade oss till just det som jag skrivit om ovan. Att ockupera ett torg eller på annat sätt kämpa för förändring och ett annat samhälle. Socialistiska Partiet och tidskriften Röda Rummet har gett även de som inte fysiskt kan delta i aktioner en möjlighet att ändå vara med. En insamling till Björn Rönnblads minne har startats:

Vår nyss bortgångne kamrat Björn Rönnblad förde en ständig kamp för en bättre och rättvisare värld. Han engagerade sig i det lilla och det stora, i det nära och det avlägsna och metoderna varierade. Samtal, diskussion, debatt, publikation, demonstration, ockupation och allt med samma glöd. Förutom engagemang och glöd så var en förutsättning för detta också Björns stora kunnande. Det var ett resultat av studier men också av möten med andra i olika sammanhang.

Låt oss hjälpas åt att föra Björns kamp vidare genom att bidra till tidskriften Röda Rummets insamling till hans minne!

Målet med den är att genom ekonomiska bidrag kunna skapa förutsättningar för engagerade, unga människor att få möta andra i ett gemensamt erövrande av kunskaper inom marxistiskt och kritiskt samhälleligt tänkande. Insamlingen sker via tidskriften Röda Rummets plusgirokonto 13 04 07 – 0 och administreras av dess redaktion.

Socialistiska Partiets VU

Läs mer: Björn Rönnblad 1954-2013, Till minne av Björn RönnbladEn vän har gått bort,

björn rönnblad

Björn Rönnblad leder en diskussion om klassamhället vid Socialistiskt forum i Stockholm 2011.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements