Språk är gemenskap

Tankens vindlarBoktips
Tankens vindlar
Peter Gärdenfors
Nya Doxa
ISBN: 9789157804600

Språk är gemenskap

Detta är en bra men spretig populärvetenskaplig bok som väver samman evolution, hjärna, tänkande, intuition, känslor, språk, minne, berättande – kopplat till hembygd och modern kommunikationsteknik. Författaren (professor i kognitionsvetenskap) tar även upp viktiga konsekvenser de nya kunskaperna får för skolan.

Förr trodde man språk handlade om information. Nya spännande teorier betonar dess roll som socialt kitt & smörjmedel. Språk möjliggör empati, inlevelseförmåga, känsloband, konflikthantering, alliansbildning, samarbete, känsloband. Via språk ”putsar” vi varandra till välmående (måbra-hormonet oxytocin bildas) och skapar gruppgemensamma visioner.

Hans Norebrink

Läs mer: Sydsvenskan, SVD, Knuff, KB, Gunvormazoon, Peter A,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements