Har svenska journalister glömt bort FRA?

Den övervakning som just nu avslöjats i USA är precis samma sak som FRA:s verksamhet i Sverige. FRA är ju den svenska motsvarigheten till NSA. Den är typen av övervakning är det vanliga i västvärlden. I de flesta länder. Jag begriper inte varför journalisterna i svenska media är så överraskade eller låtsas vara så överraskade. Jag trodde det var allmän kunskap att det är så här det går till. Att det gått till så här sen lång, lång tid, bara att man använder andra tekniska metoder idag. Vad har journalisterna trott att NSA sysslar med?

De flesta aktiva vänstermänniskor i Sverige har alltid avlyssnats. Via telefon, via internet idag osv. Det är det vanliga. Idag drabbar detta säkert också många muslimer. Det är det normala, vanliga beteendet från makthavare i väst, från underrättelse- och säkerhetstjänster.  Det är så världen ser ut, så det går till. Den demokrati vi har i väst är en demokrati på ytan. Ingen fullständig demokrati och ingen plats där man kan tycka vad som helst utan att bli kontrollerad och övervakad. Har de svenska journalisterna inte begripit detta är de mer än lovligt naiva och okunniga. Och har de begripit detta, men inte skrivit om det och nu ljuger om sin förvåning för oss så är de själva en del av maktens kontroll- och övervakningssamhälle. Lydiga propagandamegafoner.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Detta var min första tanke också. FRA har ju av ”svenska folket” fått mandat att avlyssna all ”utlänsk” trafik som passerar de svenska knytpunkterna. Nu verkar det ju förvisso som att USA har genom denna, faktiskt lika lagliga åtgärd som FRA (Patriot act) lite mer långtgående befogenheter. Men inte desto mindre är det någon större skillnad i princip. Så att gnälla på USA blir bara löjligt.

    Istället borde gammelmedia göra kopplingen till FRA om de nu anser att det är någonting dåligt med statens övervakning av medborgare. För det ska vi komma ihåg: om det finns en möjlighet att göra någonting ”ont” så måste man logiskt sett utgå ifrån att det görs, eller åtminstone kommer att göras. Framförallt när det gäller stater och företag som har tillförskansat sig dylik makt. Sen kan det stå vad som helst i papper som man viftar med. Att tro någonting annat är kriminellt naivt.