Främlingsfientlighet i socialdemokratisk skrud

”Det handlar om att det är en grupp människor som inte delar samma normer eller har samma möjligheter som vi andra. Det är oerhört skrämmande att tänka på hur det kan utveckla sig om vi inte ser till att göra något”. En dansk politiker uttalar sig i förra veckan om invandrarfrågan i tidningen Berlingske Tidene, men det är inte, som man skulle kunna tro, någon ledande företrädare från det främlingsfientliga Dansk folkeparti utan det är självaste social- och integrationsministern, socialdemokraten Karin Haekkerup, som tydliggör sin ståndpunkt. Hon kryddar också sitt inlägg genom att klargöra att hon riktar in sig på föräldrar som sitter bakom ”nedrullade gardiner” med ”tända paraboler”. Det som Haekkerup sedan föreslår är ett så kallat förstärkt föräldrapålägg. Föräldrapålägget infördes av den tidigare borgerliga regeringen och handlar om att invandrarfamiljer kan straffas med minskade bidrag om barnen begår brott eller skolkar från skolan.

Valet i Danmark i september 2011 ledde fram till att den borgerliga regeringen tvingades att lämna ifrån sig makten till en koalition mellan socialdemokraterna, Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre. Grunden för framgången var att man lovade att bevarandet av välfärden skulle gå före skattesänkningar. Väl på maktens taburetter har dock koalitionen fortsatt i de gamla hjulspåren med en osminkad nyliberal krispolitik som det främsta inseglet. Allra tydligast blev det i våras när det senaste krispaketet kom med stora skattesänkningar för företagen, samtidigt som villkoren för arbetslösa och pensionärer försämrades.

Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti har straffats hårt av väljarna för den förda politiken. Båda partierna har rasat i opinionen. För socialdemokraterna handlar det – med 18 procent i senaste undersökningen – om siffror på en historisk bottennivå. Samtidigt har den vänsterradikala Enhedslisten fördubblat sitt opinionsstöd ända upp till 12 procent.

Det är i det här läget som integrationsministern går ut och vädjar till främlingsfientliga opinioner, och då primärt för att dra åt sig väljare från det växande Dansk folkeparti. Det är svårt att finna ord för den socialdemokratiska bankrutten när man i sönderfallet av det välfärdssamhälle man en gång själv byggde upp slår an en högerpopulistisk ton garnerat med rena rasismen.

Redan Hamlet menade i Shakespeares gamla drama från 1603 att något var ruttet i landet Danmark. Idag, anno 2013, är det fortfarande något som är ruttet i landet Danmark. Men den som kan vrida saker och ting rätt är inte längre någon moraliskt upprörd prins utan endast en social rörelse, med arbetarklassen i navet, som mobiliserar sig.

Ursprungligen en ledare i Internationalen.

Läs också: Samhället mer rasistiskt för 20 år sen

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements