Utpekade gärningsmän – polisen utreder ej

I mängder med brottsfall där det finns utpekade gärningsmän så låter polisen bli att utreda. Det låter allvarligare än det är. I de flesta fall handlar det om personer som redan är åtalade för andra brott, ofta grövre brott. De små brott som inte utreds skulle inte ge nån förändring i ett eventuellt straff och det är alltså ekonomiskt och praktiskt vettigt att inte lägga utredningsresurser på sådana fall. Tidigare har åklagare beslutat när något inte ska utredas, numera kan också polisen fatta sådana beslut. Sannolikt innebär det att fler brott inte utreds trots känd gärningsman.

Problemet med det hela kan vara att människor får minskat förtroende för rättsapparaten. Sannolikt är detta dock inget större problem. Det har ju i praktiken varit på detta vis länge. Att småbrott inte utreds trots att gärningsmannen sannolikt är känd. Vilket alltså i praktiken, när det gäller påföljd för brottslingar, inte har nån betydelse. Det är kränkande att någon rotat i ens hem, men kränkningen varken ökar eller minskar på grund av om nån blir dömd eller inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements