Naturbetande kor låter hagarna blomma

I dag har Världsnaturfonden WWF rapporten ”Naturbetesmarker – en resurs som måste användas” som identifierar ett antal nyckelfaktorer för att hejda den minskning som sker av de öppna blommande betesmarkerna med sin höga artrikedom.

Naturbetesmark

– Naturbetesmarkerna är en av de mest omtyckta landskapstyper vi har i Sverige och ängar och hagar är starkt förknippade med svensk sommar. Idag är läget kritiskt för våra hagmarker som växer igen på grund av för få betande djur. Vi behöver fler betande djur för att behålla hagmarkernas mångfald, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF.

Naturbetesmarkerna är viktiga ur flera aspekter och har har högt kulturhistoriskt värde och en mycket hög biologisk mångfald. Men de behöver användas och genom att låta kor och får beta hålls markerna öppna och de låga ängsväxterna får möjlighet att fortsätta leva.

De betande djuren är en förutsättning för att bevara markernas biologiska och kulturella värden. Som konsumenter kan vi välja naturbeteskött – med fördel certifierat som Svenskt Sigill Naturbeteskött – vilket främjar våra betesmarker samtidigt som vi får ett kött med hög kvalitet.

– Vi måste minska vår konsumtion av kött – men när vi köper kött gäller det att välja rätt. Kött från djur som betat svenska naturbetesmarker har ett mervärde genom den biologiska mångfald djuren skapar och att de håller landskapet öppet. Alla borde försöka ta sig ut och uppleva dessa marker, säger Jan Wärnbäck, sakkunnig i jordbruksfrågor på WWF.

Den 16 juni är ”De vilda blommornas dag” vilket firas med blomstervandringar tillsammans med botaniska föreningar runt om i hela Norden. Då anordnas vandringar för att se och lära sig om de vilda växter som finns i vår närhet. Syftet är att skapa ett större intresse för vår flora och låta människor ta del av vår natur.

Genom att nominera/rösta på sin favoritplats på Svenska Pärlors sajt så kan vi alla bidra till att skydda viktiga naturområden och främja Sveriges biologiska mångfald – inte minst blommor.

WWF vill se ett ökat engagemang för naturbetesmarkerna från flera delar i samhället. Det är många fler som kan bidra, allt från beslutsfattare, dagligvaruhandel och konsumenter – och rapporten innehåller rekommendationer för hur det kan gå till.

Svensson/WWF

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!