Panamakanalen ska få konkurrent

Innan Panamakanalen byggdes gjorde planer och försök att bygga kanal genom Nicaragua. Det är trots allt den mest låglänta delen av Centralamerika, dock inte den smalaste. Men genom att där också ligger en stor sjö. Dessa planer övergavs dock på 1800-talet då USA köpte majoriteten i det tidigare i huvudsak franska kanalprojektet genom Panamanäset.

En kanal genom Nicaragua har dock aktualiserats igen. Nicaraguas parlament har gett klartecken till att bygga en kanal och ett kinesiskt företag, Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Co, har fått uppdraget. I avtalet ingår också två frihandelszoner, en flygplats och en kanaljärnväg från kust till kust.

Om det verkligen kommer att bli en kanal denna gång återstår att se. Mycket är oklart och alla förstudier är inte klara än. Farhågor om det kinesiska företagets kompetens har också uttryckts. Fler tidigare liknade projekt har även i modern tid misslyckats och aldrig genomförts.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements