Om oss armbågande primater

En människoapa bland babianerBoktips
En människoapa bland babianer
Robert Sapolsky
Svenska förlaget

Om oss armbågande primater

Det här är en både kunnig och populariserad bok om Afrika och apor. Väl poppis i min smak, men jag har en allvarligare invändning. Boken kan medverka till reaktioner av fördomsfullhet, främlingsfientlighet och till och med rasism. Utan att detta på minsta sätt är den välmenande (judiske) författarens mening.

Detta på grund av de plågsamt socialrealistiska skildringarna av afrikaners trixande, fixande, fifflande, ljugande, bluffande, lurande, djurplågande, miljöförstörande, ”vidskepande”, okunnande, mutande, kvinnoförnedrande och ”elakande”. Visst står det att fattigdomen ligger bakom men det räcker inte. Alla mina frustrationer och aggressioner från år som resenär och volontär i Tredje världen vaknar till liv i form av ”magontångest”.

Det är så här: För att en marknadsekonomi ska fungera som Adam Smith tänkte sig (allas egoistiska handlingar bidrar tillsammans till att utveckla allas gemensamma samhälle) måste det finnas ett samhälleligt ramverk: Lagar och okorrumperade politiker, tjänstemän och poliser. En viss social trygghetsnivå. Utbildning och helst demokrati.

Istället finns en desperat fattigdom där alla klättrar och drar ner varandra djupare i samhällsanarkin. Djungelns lag. Allas enskilda handlingar förstör samhället istället för att bygga upp det. Hela boken andas en fruktansvärt deprimerande hopplöshet vad gäller Afrikas utveckling och framtid.

Aporna då. Ja, det är intressantare, men deppigt på sitt sätt. De slår, biter, mobbar och dödar varandra i kampen om mat, sex och makt. De tar ut sina aggressioner genom att sparka på dem som står lägre ner. Honor våldtas. Eliten styr.

Alltför likt oss människor för att det ska vara en tillfällighet alltså. Tyvärr ligger nog de här otrevliga beteendetendenserna i såväl människornas som i våra primatkusiner apornas natur – även om vi har en fri vilja att bete oss annorlunda. Naturen är ofta grym och kaotisk, ingen snäll Moder Jord eller holistisk ”planetsjälig” Gaia.

Hans Norebrink

Läs mer: Google, Boklampan, VF

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements