Privatisering klubbad för Alby

Alby

Invånarna i Botkyrka kommun har länge gemensamt ägt fastigheterna i Albys bostadsområde (också kallat Albyberget eller Albyhöjden). Detta har man gjort genom ett kommunalt bolag, AB Botkyrkabyggen. Fastigheterna har ett renoveringsbehov. Kommunen med socialdemokraterna som styrande parti har därför velat sälja fastigheterna. Invånarna i Alby vill inte att kommunen gör det och har samlat in namn för en folkomröstning om försäljningen. Kravet på folkomröstning underkändes då det inte ansågs att Alby är inte till salu fått ihop tillräckligt med namn.

Igår hade kommunfullmäktige i Botkyrka möte. Det fanns förslag på folkomröstning trots att folkomröstningskravet från medborgarna förkastats på grund av juridiska formella skäl. För folkomröstning var Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och 5 moderater. Mot var Socialdemokraterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och resten av moderaterna. Majoriteten i kommunfullmäktige röstade nej till folkomröstning och ja till försäljning av Alby. Man menar helt enkelt att kommunen int har råd med upprustningen.

Köpare av Alby är ett nybildat fastighetsbolag, Mitt Alby AB, som ägs av riskkapitalisten Michael Ahlström och hans bolag Procuritas.

Enligt organisationen Megafonen som pratat med en lärare och arkitekt på KTH hade dock saken kunnat lösas på annat sätt än genom utförsäljning:

Det finns olika sätt att genomföra renoveringar på. Det ena är då man tömmer hela huset, fixar lägenheter till de boende och passar på att renovera allt, kök, badrum, golv, väggar osv. Det är det som man kallar för lyxrenovering. Det är en av modellerna som man använt sig av i Järva. Grejen där är att Svenska bostäder har bra ekonomi för att kunna genomföra detta samt att de fått tillskott från Stockholms stad eftersom att man ville lyfta upp områdets image. Det skedde hyresökningar men inte lika stora ssom de kunde blivit tack vare den starka kritik de fick, bland annat från Megafonen.

Sådana renoveringar är det inte många andra bolag som vågar göra för att de inte har tillräckligt stark ekonomi och därför blir tvungna att höja hyrorna (enligt beräkningar) med minst 50-60 %.

Erik har sagt till flera hyresvärdar att det är en dålig grej att göra, då INGEN varken rik eller fattig skulle vilja komma tillbaka till samma lägenhet, trots renoveringar och betala den dubbla hyran.

Den typ av renovering som han föreslår att man gör i Botkyrka är att man gör en successiv renovering.

Vi tittade på ritningarna och han berättade att på grund av hur skelettet ser ut på lägenheterna uppe på berget så skulle man kunde renovera toaletterna först. Vänta med att renovera köken osv. Byggtekniken är gjord så att detta ska kunna göras enkelt och smidigt. Som legoklossar, man behöver inte göra om allt. Dessutom skulle man inte behöva byta till splitter nytt kakel i toaletter osv. utan bara byta ut det som är trasigt. På så sätt behöver det inte bli dyrare än vad det ska. Nackdelen med detta är för bolagen att man inte kan tjäna pengar på att höja hyran med dessa renoveringar men det är ett ansvarsfullt sätt att genomföra renoveringar på som gynnar hyresgästerna. Det här är ett system som används för renoveringar i Hovsjö.

Vi kom fram till tre alternativ till utförsäljningen:

1. Att satsa på att genomföra succesiva renoveringar och minska konstnaderna, då är man inte i akut behov av att sälja ut.

2. Att kommunen köper ut beståndet ur Botkyrkabyggens händer och förvaltar det själva.

3. Att man om man trots allt måste sälja, INTE gör det till en riskkapitalist, hans business går ut på att köpa upp o sälja vidare. Det är inte en chansning man ska ta om man ska agera ansvarsfullt.

Erik som nämns i citatet är Erik Stenberg, lärare och arkitekt på KTH. Små språkliga och grammatiska korrigeringar har gjorts i citatet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements