Arpi och Neuding – hopplöst okunniga om vänstern

Svenska Dagbladet har en osannolik förmåga att fylla sina ledarredaktion och ledarsida med obildade, okunnig och allmänt hopplösa individer. På det politiska planet alltså, hur de är privat har jag ingen aning om. De kanske är charmerande och vänliga, vad vet jag. Ivar Arpi och Paulina Neuding är två personer som regelbundet luftar sin okunnighet.

Nu senast har Neuding fått det till att vänstern inte vill ha oberoende domstolar. Helt obegripligt. Jag begriper inte var hon fått denna korkade uppfattning från. Men sannolikt beror det på att han faktiskt inget vet om vänstern. Hon kan få gå en kurs om vänstern hos mig om hon vill.

Ivar Arpi kan också få gå en kurs hos mig. Han har fått för sig att vänstern anser att vänstermänniskor inte kan var antisemiter och att antiimperialism är detsamma som antisemitism. Här handlar det inte bara om okunnighet, utan om monumental okunnighet för att inte säga totalt brist på allmänbildning. Vänstermänniskor har skrivit spaltmeter och tjocka böcker om antisemitism inom vänstern.

Att man anser sig vara marxist är knappast nån garanti för att man inte kan vara antisemit. Ingen vänstermänniska påstår heller nåt sånt. Men vi vet att alla undersökningar visar att vänstermänniskor är de som är minst antisemitiska. Mest antisemitiska är högermänniskor, inklusive moderater.

Hillersbergs gravAtt Hillersberg möjligtvis har sagt nåt antisemitiskt har ju inte direkt med saken att göra. Allt vad Lars Hillersberg gjorde var ämnat att provocera och det lyckas han uppenbarligen fortfarande med. Långt efter sin död. Det är också uppenbart att Hillersberg använt sig av antisemitiska stereotyper i sina provokationer. Jag tror däremot inte att han var antisemit på något sätt (han kan ha varit det, jag kände honom inte, men den provocerande konsten måste inte betyda att han är det) utan frågan i detta sammanhang är väl snarast om huruvida det är lämpligt att använda antisemitiska stereotyper i avsikt att provocera. Dessutom om det är rätt att visa Hillersbergs konst, inklusive en del antisemitiska stereotyper på Kulturhuset nu och idag.

Ivar Arpi har ingen åsikt om de nämnda frågeställningarna utan han fastslår kort och gott att vänsterideologi innebär antisemitism. Jag undrar vad Marek Edelman och andra socialistiska kämpar i Warszawa-ghettot skulle sagt om det.

Antisionism eller antiimperialism är inte antisemitism. Oavsett vilken förvirring som råder i Ivar Arpis hjärnvindlingar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Allfons Mållgan

  Det är intressant att de borgerliga ledarsidorna ser antisemitism mycket ensidigt. När Lars Vilks ritar grovt antisemitiska konstverk så förbigås det med tystnad och han kritiseras inte på något sätt.

  • Ja, man blir förundrad över ensidigheten. okunnigheten och partiskheten. Kanske borde vi inte bli det. Det är ju den typen av journalistik som ledarsidor på borgartidningar alltid ägnat sig åt.

 • Baratheon

  Du är ju som ett dåligt skämt om okunnigheten. I ena sekunden så påstår du att man i visst tar itu med antisemitism inom vänstern, och i nästa så ursäktar du antisemitism med att det bara var ”provokationer”. Du visar istället extra tydligt hur Arpi har satt den mitt i prick.

  • Jag ursäktar ingenting. Jag konstaterar att jag inte vet om Hillersberg var antisemit eller inte. Jag konstaterar att han använda sig av antisemitiska schabloner, jag ifrågasätter om det är vettigt, lutar åt att man ska kunna tillåta lite mer om det handlar om provokationer (precis som när det gäller Lars Vilks och hans islamofobiska konst som jag försvarat, inte innehållet, men hans rätt att göra den). Din kommentar är inte seriös.

 • Baratheon

  Sen skriver du lite sådär överskylande: det är högern som är mest antisemitiska ”det vet vi” att alla ”undersökningar” visar. Suck. Det är så barn på dagis ursäktar sig när de har gjort fel. Vuxna män medger ansvar. Du visar ju direkt att du menar att du tror att man automatiskt är mindre antisemit bara för att man är vänster. Allt annat som du säger är bara läpparnas bekännelse.

  • Faktum är att man är vänster av samma orsaker som man blir mindre antisemit. En tror på alla människors lika värde, lika skyldigheter och lika rättigheter utan hänsyn till klass, etnicitet, kön, sexuell läggning etc. Därmed finns det i praktiken en viss automatik. Men det är inte det väsentliga. Undersökningar från FFLH (Intoleransrapporten) visar att vänsterfolk inte är lika antisemitiska som högerfolk. Det är fakta, inget tyckande. Så är det. Orsaken har jag spekulerat i ovan, men ingen vet varför. Men risken att någon är antisemit är alltså mindre om personen har vänsteråsiker.

 • Pingback: Antisemitism i Sverige är inte ett samhällsproblem | Svensson()